Α1 ΑΝΔΡΩΝ

Ποτέ στην Αλεξανδρούπολη

Ποτέ στην Αλεξανδρούπολη

Ανάλυσε το

Με “όπλα” του σερβίς- μπλοκ και σύμμαχο την παράδοση, που τον θέλει να μη χάνει ποτέ από την Κηφισιά στην Αλεξανδρούπολη, ο τοπικός Εθνικός με κορυφαίους τους Κασαμπαλή, Άντριτς επικράτησε με 3-1 (25-20, 23-25, 25-19, ) της αθηναϊκής ομάδας και με 40 βαθμούς έπιασε το Φοίνικα Σύρου στην 4άδα της Volleyleague, στο φινάλε της 20ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους ακρίτες να στηρίζονται στο μπλοκ και τον Άντριτς για να ξεφύγουν στο σκορ, κάτι που μετά το αρχικό 3-3 εκμεταλλευόμενοι τα λάθη του Γιοβάνοβιτς, το κατάφεραν με 8-5. Μετά το 11-8 των γηπεδούχων, το καλό σερβίς του Κόβαλτσουκ και οι επιθέσεις του Γιοβάνοβιτς έφεραν την ισοφάριση της Κηφισιάς, αλλά τελικά μετά από μάχη πόντο πόντο ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης απέκτησε βραχεία κεφαλή και στο β’ τεχνικό τάιμ άουτ με 16-15. Η πίεση στο σερβίς των δύο ομάδων με πρωταγωνιστή για τους ακρίτες τον Κασαμπαλή έδωσε μία ανάσα 14-12 στους γηπεδούχους που εκμεταλλευόμενοι τα λάθη της υποδοχής διατήρησαν τη διαφορά και στο 19-17. Κάπου εκεί ο Αρσενιάδης αντικατέστησε τον Ρουμελιωτάκη με τον Φερέρα, αλλά χωρίς να λύνεται το πρόβλημα, επανέφερε τον Ισπανό στο 22-19 του γηπεδούχου Εθνικού , που λίγο αργότερα έφτασε με 25-20 στο 1-0 σετ.

Στο β’ σετ η Κηφισιά προηγήθηκε για πρώτη φορά 1-0 στο ματς με την πολύ καλή προσπάθεια του Κόβαλτσουκ, αλλά ο Κιόσσης με τρία μπλοκ έφερε μπροστά με 7-2 τους Εβρίτες και ο άσος του εξαιρετικού στο σερβίς Κασαμπαλή, «έγραψε» το 8-2 των γηπεδούχων. Η Κηφισιά στη συνέχεια, παρά τα συνεχόμενα λάθη σε υποδοχή και την έλλειψη πάθους των παικτών της, κατάφερε από το 10-3 με τρεις άσους του Γιοβάνοβιτς από τη γραμμή του σερβίς και τις επιθέσεις του Σέρβου να περάσει ξανά μπροστά με 12-10. Με την ψυχολογία στα ύψη και τα προβλήματα της υποδοχής πλέον να είναι για τους ακρίτες, η αθηναϊκή ομάδα με τον ανεβασμένο Κόβαλτσουκ έφτασε με 16-13 για πρώτη φορά πρώτη σε τεχνικό τάιμ άουτ. Το καλό σερβίς του Κασαμπαλή προκάλεσε και πάλι τρικυμμία στην υποδοχή των φιλοξενούμενων που με πολλά λάθη, έδωσαν το δικαίωμα στον Εθνικό να ισοφαρίσει 18-18. Ωστόσο  ο μεγάλος πρωταγωνιστής του σετ, δεν είχε πει την τελευταία του λέξη, καθώς παρά τις προσπάθειες των γηπεδούχων να το «κλέψουν», ο Σέρβος «μπόμπερ» με τη βοήθεια και του άσου του αρχηγού, Νικολάκη ισοφάρισε με 25-23 σε 1-1 σετ.

Το τρίτο σετ ξεκίνησε με τον Εθνικό να εκμεταλλεύεται τις λάθος επιλογές της Κηφισιάς και να «παίρνει κεφάλι» με 5-2, ενώ με το μονό μπλοκ του Μίχαλι στην επίθεση του Κόβαλτσουκ να κάνει το 8-5. Τα προβλήματα της υποδοχής των φιλοξενούμενων έδωσαν ένα μεγαλύτερο αέρα στους Εβρίτες, που με καλό μπλοκ και επίθεση, έκανε το 16-12. Ο πρώτος πόντος του ανύπαρκτου σε αυτό το σετ, Γιοβάνοβιτς ρέφαρε τον χαμένο πόντο από την κόκκινη που δέχθηκε νωρίτερα για διαμαρτυρία ο προπονητής του Αρσενιάδης, αλλά ο Άντριτς «πάτησε γκάζι» και μαζί του ο Εθνικός έφτασε στο 20-15 για να ζευγαρώσει η ομάδα του Έβρου με 25- 19 τα κερδισμένα της σετ , 2-1.

Η επανεμφάνιση Γιοβάνοβιτς στο 4ο σετ έδωσε ελπίδα στην Κηφισιά, η οποία μετά το 3-3 και 6-6, βρέθηκε να κυνηγά στο σκορ τον Εθνικό που προηγήθηκε και πάλι με 8-6. Η εξαιρετική απόδοση των γηπεδούχων σε σερβίς και μπλοκ άνοιξαν την ψαλίδα της διαφοράς για την ομάδα της Αλεξανδρούπολης σε 16-12. Παρά τις φωνές του Μουστακίδη τα αβίαστα λάθη των ακριτών έφεραν στο 20-19 και 21-20 την Κηφισιά στον πόντο, αλλά και πάλι ο κορυφαίος κεντρικός του φετινού πρωταθλήματος, Μίχαλι έδωσε με δύο συνεχόμενα “stop” τη λύση 24-20 και ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης, παρά τα αλλεπάλληλα λάθη των γηπεδούχων που έφεραν πάλι την Κηφισιά με 24-23 σε απόσταση αναπνοής, η χαμένη επίθεση του Φερέρα “λύτρωσε” με 25-23 τους ακρίτες, που έφτασαν με 3-1 σετ στη νίκη.

Μία νίκη που ωστόσο, οι φωνές και τα παράπονα του Μουστακίδη, που παράλίγο να… πνίξει τον Άντριτς, δεν επέτρεψαν στους παίκτες της Αλεξανδρούπολης να πανηγυρίσουν όπως θα ήθελαν με τον κόσμο τους αυτό το πολύτιμο τρίποντο. Κάτι που τελικά έγινε, αφού οι ψυχραιμότεροι στο “Μιχάλης Παρασκευόπουλος” ηρέμησαν τον τεχνικό του Εθνικού, που πήρε έτσι ρεβάνς για το 3-2 του α’ γύρου στο Ζηρίνειο.

Το… «κλειδί»

Το μπλοκ των Μίχαλι-Κιόσση, αλλά και το σερβίς ήταν τα μεγάλα “όπλα” του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, ο οποίος καθοδηγήθηκε με μεγάλη επιτυχία από το νεαρό διεθνή Σταύρο Κασαμπαλή, ενώ είχε σε καλή ημέρα και τον “εκτελεστή” Άντριτς. Αντίθετα για την Κηφισιά, που πέρα από τα προβλήματα υποδοχής, δεν δούλεψε, όπως μας έχει συνηθίσει στο μπλοκ άμυνα, όσο ο Γιοβάνοβιτς ήταν μία ομάδα μόνος του, όπως στο 2ο σετ που πήρε μόνος του, έδειχνε ότιμπορεί να απιελήσει τους ακρίτες, κάτι που δεν κατάφερε όμως καθώς ο Σέρβος δεν είχε βοήθειες επιθετικά από τους ακραίους του. 

Τάδε έφη…

Ανέστης Δαλακούρας (Εθνικός Αλεξανδρούπολης): “‘Ηταν μία νίκη που τη χρειαζόμασταν πολύ και μετά τα αποτελέσματα που ήρθαν στην αγωνιστική, έπρεπε πάση θυσία να κερδίσουμε. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στη συνέχεια για να μή… χύσουμε την καρδάρα με το γάλα”

Θανάσης Μουστακίδης (Εθνικός Αλεξανδρούπολης): ‘Συγχαρητήρια στα παιδιά που κέρδισαν με καθαρό σκορ. Παρά τα λάθη όμως τους δικαιολογώ γιατί ήταν δύσκολο ματς και πήραν μία σπουδαία νίκη επί μίας δύσκολης ομάδας. Όταν όμως είσαι στο 24-21 κάνεις λάθος, παίρνεις τάιμ άουτ, λέμε τι πρέπει να κάνουμε και περνάμε τη μπάλα με δάχτυλα και περιμένουμε την άλλη ομάδα να κάνει λάθος, συγγνώμη αλλά αυτό δεν είναι δείγμα μεγάλης οπμάδας. Δεν μπορείς αν θέλεις να λέγεσαι μεγάλη ομάδα να περιμένεις τους αντιπάλους να κάνουν το λάθος. Δεν είναι θέμα ηλικίας… Αν και αποδυναμωθήκαμε σε σχέση με τις άλλες ομάδες, δείξαμε πώς έχουμε χαρακτήρα και μπορούμε να πάμε στη συνέχεια και να κερδίσουμε τα δύο επόμενα ματς”.

Με τη γλώσσα των αριθμών

Εθνικός Αλεξανδρούπολης (Θ. Μουστακίδης): Κώστας Δαλακούρας 4π. (3/9 επ., 1 άσσος, 51% υπ., 41% άριστες), Μίχαλι 13 (6/10, 7 μπλοκ), Κασαμπαλής 9 (3/4, 2 μπλοκ, 4 άσσοι), Κιόσης (7/10, 6 μπλοκ), Ανέστης Δαλακούρας 13 (11/21, 2 άσσοι, 65% υπ., 59% άριστες), Άντριτς 21 (18/37, 3 άσσοι), λίμπερο ο Δαρίδης (55% υπ., 35% άριστες υπ.).

 
Α.Ο.Κηφισιάς (Κ.Αρσενιάδης): Νικολάκης 1 (1 άσσος), Κόβαλτσουκ 7 (6/11, 1 άσσος), Σουλτανόπουλος 9 (5/8, 3 μπλοκ), Παπαγγελόπουλος 10 (9/14, 1 άσσος), Φερέρα 5 (4/14, 1 άσσος), Γιοβάνοβιτς 23 (20/38, 3 άσσοι), λίμπερο ο Ταμπουρατζής (71% υπ., 59% άριστες), Ρουμελιωτάκης 10 (7/15, 2 μπλοκ, 1 άσσος), Σούρδι, Ρούσσης.