LEAGUE CUP "ΝΙΚΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ"

Πρόκριση με… ρούβλια για Ολυμπιακό

Πρόκριση με… ρούβλια για Ολυμπιακό

Ανάλυσε το

Την πρόκρισή του στον τελικό του League Cup Νίκος Σαμαράς για 6η φορά στην ιστορία του πανηγύρισε ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» στον ημιτελικό του Ρέντη επικράτησαν 3-1 του ΠΑΟΚ και πλέον βάζουν στόχο για την κατάκτηση του 6ου του τροπαίου.

Ο ΠΑΟΚ μπορεί να προηγήθηκε στον Πειραιά, ωστόσο αυτό που χαμογέλασε στο τέλος ήταν ο Ολυμπιακός που με το 3-1 εξασφάλισε το εισιτήριο της πρόκρισης στον τελικό του League Cup γράφοντας την δική του ιστορία στον θεσμό αφού θα διεκδικήσει το 6ο τρόπαιο του στις 8 μέχρι τώρα διοργανώσεις που έχουν διεξαχθεί.

Με κορυφαίους τους Σμίτ, Μπέμε και Ράουβέρντινκ οι Πειραιώτες κατάφεραν να φθάσουν στη νίκη απέναντι σε έναν ΠΑΟΚ που προδόθηκε ξανά από την υποδοχή του, τα χαμηλά ποσοστά στην επίθεση και τα λάθη του.

Υποδοχή με ρούβλια

Κεντρικό πρόσωπο του ντέρμπι δεν ήταν άλλος από τον Ντίμα Φιλίποφ, ο οποίος επέστρεψε στον Πειραιά ως αντίπαλος του Ολυμπιακού και αντιμετώπισε την «καυτή» υποδοχή των «ερυθρόλευκων» οπαδών.

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού με την έναρξη του ντέρμπι πέταξαν στο γήπεδο δεκάδες χαρτάκια που είχαν τυπωμένα ρωσικά ρούβλια θέλοντας να πικάρουν τον διεθνή πασαδόρο που υπέγραψε στον ΠΑΟΚ.

Έμεινε όρθιος

Στο πρώτο σετ του ντέρμπι ο ΠΑΟΚ έκανε τα… εύκολα δύσκολα, αλλά στο τέλος κατάφερε να αντέξει στην πίεση του Ολυμπιακού και με το 25-23 να αποκτήσει προβάδισμα.

Με καλή υποδοχή και αποτελεσματικές επιθέσεις από τους Τζούριτς και Χιμένεζ προηγήθηκε με 6-2 και 3-8 με τον Σαφράνοβιτς δείχνοντας έτοιμος για τη νίκη.

Ο Ολυμπιακός ανεβάζοντας τα ποσοστά τους στην επίθεση μείωσε σε 11-10, όμως ο Δικέφαλος του Βορρά με τους Τακουρίδη, το λάθος του Σμίτ και τον Χιμένες έφθασε στο 16-13 και το 18-15.

Ο Ολυμπιακός με αρκετά λάθη στο παιχνίδι του είδε τον ΠΑΟΚ να φθάνει στο 21-16, όμως οι «ερυθρόλευκοι» με ένα σερί από τον Σμίτ ισοφάρισαν σε 23-23 βάζοντας φωτιά στην εξέδρα.

Το λάθος σερβίς του Σμίτ όμως και ο Όκολιτς έδωσαν το σετ στον ΠΑΟΚ που με το 25-23 έκανε το 1-0 που μπήκε με το… δεξί στο ντέρμπι.

Γκάζωσε και… ισοφάρισε

Η απάντηση του Ολυμπιακού στο δεύτερο σετ ήταν άμεση καθώς με καλό σερβίς-μπλοκ «έσπασε» την υποδοχή του ΠΑΟΚ και έκανε εύκολο το έργο της ισοφάρισης φθάνοντας στο 1-1 με το 25-17.

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ συμβάδιζαν στο σκορ μέχρι το 10-10, όμως ο Ολυμπιακός με πίεση από την γραμμή του σερβίς έτρεξε ένα σερί 6-1 γράφοντας το 16-11.

Με τους Σμίτ και μπλοκ, αλλά και τα λάθη του ΠΑΟΚ ο Ολυμπιακός έφθασε στο 21-14. Ο Στάνκου πέρασε τον Μάρκεζ αντί του Τζούριτς και ο Πορτορικανός διαγώνιος μείωσε σε 21-17, και 22-19 βάζοντας εκ νέου τον ΠΑΟΚ στο παιχνίδι.

Ωστόσο η αντεπίθεση των «ασπρόμαυρων» δεν είχε συνέχεια καθώς οι άστοχες επιθέσεις από Μάρκεζ- Σαφράνοβιτς αλλά και το λάθος του Χιμένεζ έφερε τον Ολυμπιακό στο 25-19 και το 1-1.

Σερί και προσπέραση 

Στο τρίτο σετ ο Στάνκου ξεκίνησε με τον Μαρκέζ διαγώνιο, ωστόσο ο Ολυμπιακός ήταν αυτό που μπήκε με…σπασμένα φρένα, απέκτησε από νωρίς διαφορά ασφαλείας και με το 25-17 μπήκε σε θέση οδηγού στον ημιτελικό.

Με τον Μπέμε να σκεπάζει τον φιλέ και να μοιράζει απανωτά στοπ ο Ολυμπιακός έκανε το 5-0 αναγκάζοντας τον Στάνκου να περάσει τον Τερζή αντί του Φιλίποφ. Ο Γερμανός κεντρικός έκανε το 6-0, ωστόσο ο ΠΑΟΚ με τους Μαρκέζ και Τερζή μείωσε σε 8-5.

Οι «ερυθρόλευκοι» με τον Ράουβέρντνικ απέκτησαν εκ νέου διαφορά κάνοντας το 12-5, όμως ο ΠΑΟΚ μάζεψε την διαφορά στο 13-8 και το 17-13 αναγκάζοντας τον Φερνάντο Μουνιόθ να ζητήσει ταϊμ-άουτ.

Οι Όκολιτς και Τακουρίδης έφεραν τον ΠΑΟΚ στο 18-15, ωστόσο αυτή ήταν και η τελευταία φορά που οι φιλοξενούμενοι ήταν απειλητικοί καθώς οι «ερυθρόλευκοι» με τους Πετρέα, Σμίτ και Ράουβέρντινκ έφθασαν στο 25-17 και το 2-1.

Προβάδισμα πρόκρισης

Ο Στάνκου στο τέταρτο σετ επανέφερε τον Τζούριτς και συνέχισε με Φιλίποφ στην πάσα, την ώρα που ο Ολυμπιακός είχε τους Πετρέα και Κουμεντάκτη βασικούς…

Ο Ολυμπιακός με αποτελεσματικότητα στις επιθέσεις του με το 5-1 απέκτησε τον έλεγχο του σετ και φρόντισε να το κρατήσει μέχρι τέλους καθώς ο Σέρτζιου Στάνκου δεν είχε άλλες εναλλακτικές από τον πάγκο. 

Ο Ράουβερντινκ συνεχίζοντας την εξαιρετική του εμφάνιση έκανε το 8-3, ενώ ο άσος του Τρεβαπόρτι το 11-4 βάζοντας ουσιαστικά τέλος σε κάθε όνειρο ανατροπής του ΠΑΟΚ.   

Χωρίς ψυχολογία και με χαμηλά ποσοστά στην επίθεση ο ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε να βρει τις λύσεις στον ρυθμό του Ολυμπιακού, ο οποίος με τον Σμίτ και το λάθος σερβίς του Γάτση έκανε το 15-7 αναγκάζοντας τον Ρουμάνο τεχνικό του Δικεφάλου να ζητήσει ταϊμ-άουτ. 

Η διαφορά ανέβηκε στο 18-10 με τον Ράουβερντινκ, ο Ζουπάνι έκανε το 20-13, για να μειώσει ο ΠΑΟΚ σε 20-15 και 22-18.  Παρά την αντεπίθεση των φιλοξενούμενων ο Ολυμπιακός δεν δυσκολεύθηκε να κάνει το 24-18 και στο τέλος με τον Ολλανδό ακραίο το 25-21 που έγραψε το 3-1 και χάρισε την πρόκριση στους Πειραιώτες. 

Τάδε έφη…

Φερνάντο Μουνιόθ Μπενίτεθ (Προπονητής Ολυμπιακού) : «Eίχαμε μια στιγμή στο μέσο του 1ου σετ, όπου χάσαμε λίγο τη συγκέντρωσή μας αλλά ξεκινήσαμε να επανερχόμαστε από το 2ο σετ και παίξαμε καλά και φυσιολογικά. Πραγματοποιήσαμε καλή εμφάνιση και είμαστε χαρούμενοι που προκριθήκαμε στον πρώτο τελικό της σεζόν και από αυτή τη στιγμή συγκεντρωνόμαστε στο παιχνίδι του Σαββάτου. Ίσως ήταν η καλύτερη εμφάνισή μας μέχρι στιγμής στη σεζόν. Προχωράμε βήμα βήμα μετά και τα ευρωπαϊκά παιχνίδια έχουμε ξεκινήσει να βρίσκουμε ρυθμό. Στη Θεσσαλονίκη περιμένω διαφορετικό παιχνίδι από το σημερινό και θα κάνουμε μια νέα προσπάθεια για να κερδίσουμε ξανά. Θέλουμε το γήπεδο όπως ήταν σήμερα, πάντα γεμάτο και πάντα να μας βοηθάει».

Ραφαήλ Κουμεντάκης (Ολυμπιακός) : «Αν εξαιρέσουμε την απόδοσή μας στο 1ο σετ, που οφείλεται στο ότι η ομάδα προπονείται πολύ σκληρά, είναι καινούργια και θέλουμε λίγο χρόνο ακόμα, νομίζω ότι είναι λογική αυτή η κοιλιά. Στη συνέχεια όμως αποδείξαμε ότι είμαστε καλή ομάδα. Παίζουμε κάθε παιχνίδι για να κερδίσουμε, αυτό είναι το πιο σημαντικό για το σύλλογο. Κερδίσαμε δίκαια σήμερα, αν εξαιρέσουμε το 1ο σετ, όπου ο ΠΑΟΚ μας αιφνιδίασε, ήταν μια δίκαιη επικράτηση. Το παιχνίδι στη Θεσσαλονίκη θα είναι διαφορετικό. Ευχαριστούμε τον κόσμο πάρα πολύ. Νομίζω ότι αυτός ήταν ο πιο σημαντικός παίκτης μας. Αυτός ο κόσμος πραγματικά είναι για χειροκρότημα, θέλουμε να είναι κοντά μας και θα κάνουμε τα πάντα για είναι πάντα χαρούμενος».

Νικήτας Εφραιμίδης (ΠΑΟΚ) : «Ξεκινήσαμε καλά και δείξαμε πως μπορούμε να παίξουμε καλύτερα από τον Ολυμπιακό. Δυστυχώς όμως δεν είχαμε διάρκεια. Ο Ολυμπιακός ήταν σταθερός και αυτό το έδωσε τη νίκη. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Η ομάδα έδειξε τις δυνατότητες της και αν αποκτήσουμε διάρκεια όλα θα είναι διαφορετικά. Το Σάββατο είναι ένα διαφορετικό παιχνίδι για το πρωτάθλημα. Δεν πρέπει να το βάλουμε κάτω και πρέπει να δώσουμε την απάντηση μας μπροστά και στον οπαδούς μας».

Με τη γλώσσα των αριθμών

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπενίτεθ Μουνιόθ): Πετρέας 7 (3/8, 3 μπλοκ, 1 άσσος), Μπέμε 13 (8/11, 3 μπλοκ, 2 άσσοι), Φράγκος 5 (5/20, 47%υπ., 18%αρ.), Σμιτ 19 (16/37, 2 μπλοκ, 1 άσσος), Τερβαπόρτι 6 (2/3, 4 άσσοι), Ράουβερντινκ 13 (12/24, 1 μπλοκ, 43%υπ., 35%αρ.) / Στεφάνου (λ. – 62%υπ., 38%αρ.), Κουμεντάκης 6 (6/13, 67%υπ., 50%αρ.), Ζουπάνης 2 (2/4), Στιβαχτής, Δαρίδης (λ), Χριστοφιδέλης.

ΠΑΟΚ (Σέρτζιου Στάνκου): Όκολιτς 10π. (8/14, 2 μπλοκ), Φιλίποφ 2 (1/2, 1 μπλοκ), Τζούριτς 11 (9/29, 1 μπλοκ, 1 άσσος), Τακουρίδης 12 (6/12, 6 μπλοκ), Χιμένες 6 (6/16, 23%υπ., 16%αρ.), Σαφράνοβιτς 8 (6/17, 1 μπλοκ, 1 άσσος, 56%υπ., 40%αρ.) / Νικήτας Εφραιμίδης (λ. – 56%υπ., 40%αρ.), Μαρκέζ 4 (3/11, 1 άσσος), Τερζής 2 (2/2), Γάτσης 1 (1/2), Μπούτος, Γκόρτσανιουκ 4 (3/5, 1 μπλοκ, 57%αρ., 29%αρ.).