ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Βαφίας: «Καλή πορεία και βάση στις υποδομές»

Βαφίας: «Καλή πορεία και βάση στις υποδομές»

Η αντίστροφη μέτρηση για τις αυριανές εκλογές στον Πανναξιακό Α.Ο.Ν, άρχισε… Μετά την πανηγυρική πρόκριση της ανδρικής ομάδας μπάσκετ στην Γ’ Εθνική, που ασφαλώς «γεννά» περισσότερες ευθύνες και φέρνει μεγαλύτερα βάρη στους ώμους της μέλλουσας διοίκηση της ομάδας, η κάλπη που θα στηθεί την 1η Ιουλίου στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ιερού Ναού Παντάνασσας (παραλία Χώρας) θα έχει ιστορικό χαρακτήρα για το σωματείο και το νησί. Η πρόκληση τεράστια…

NΑΞΟΣ: Αποστολή, Ηλίας Παπαϊωάννου

Το Volleyplanet πριν από λίγες μέρες ταξίδεψε στη Νάξο, μίλησε με πολλά μέλη της απερχόμενης διοίκησης του Πανναξιακού, αφουγκράστηκε τις αγωνίες των απλών, αλλά κάπως διχασμένων ανάμεσα σε μπάσκετ και βόλεϊ, φιλάθλων, αφού πολλές από τις γνώμες και τις απόψεις που ακούσαμε, διίστανται.

Ωστόσο, όπως φαίνεται και από τα λεγόμενα του ιστορικού πρώτου προέδρου του Πανναξιακού, Νίκου Βαφία, ο «εφιάλτης» της απουσίας του Πανναξιακού από την Α1 Γυναικών τέλειωσε, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ήδη κάποιοι άνθρωποι τρέχουν για να διευθετήσουν τα ζητήματα της νέας ομάδας. Γιατί μπορεί σίγουρα μέχρι τώρα, μετά από τόσες αναβληθείσες γενικές συνελεύσεις, εν αναμονή της τύχης του μπάσκετ, οι φίλοι του Πανναξιακού να «καρδιοχτύπησαν» για το μέλλον της ομάδας, αλλά υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα σωθεί η και η ομάδα, αν όχι θα πρωταγωνιστήσει, θα έχει και πάλι μία αξιοπρεπή παρουσία.

Vafeias1

Το σήριαλ λοιπόν ανόδου του μπάσκετ αναστάτωσε λίγο το νησί, με κάποιους παράγοντες να αναρωτιούνται αν και κατά πόσο θα επενδύσουν σε αυτό , αλλά υπάρχει βαθιά αγάπη για το βόλεϊ όπως φαίνεται των ισχυρότερων παραγόντων της πόλης και κυρίως αυτών που είναι μέσα στα πράγματα και δεν θα αφήσουν την ομάδα στο έλεος του Θεού. Ο κόσμος αγαπάει την ομάδα, αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του νησιού και για αυτό κάποιοι, όπως ο το μέλος του ΔΣ και εκ των ιδρυτών αυτής της προσπάθειας, Νίκος Βαφίας, συνεχίζουν να κρατάνε ανοιχτή την… πόρτα της ελπίδας. Ήδη μάλιστα κάποιους έχουν αρχίσει την αναζήτηση αθλητριών και τις διαπραγματεύσεις με κάποιους μεταγραφικούς στόχους.

V.P: Έπειτα από τρεις γενικές συνελεύσεις, ο Πανναξιακός την 1η Ιουλίου έχει και πάλι εκλογές. Τι μπορούμε να περιμένουμε αυτή τη φορά;

Ν.Β: Όλο αυτό το διάστημα είμασταν σε αναμονή… Υπήρχε μία εκκρεμότητα με το μπάσκετ, γιατί το τμήμα του Πανναξιακού είναι βολεϊ- μπάσετ. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που αναβάλλαμε τις εκλογές, καθώς κάποια άτομα του μπάσκετ, ενδεχομένως να επιθυμούν να μπουν στο συμβούλιο. Γιατί μέχρι τώρα αυτοί που ασχολούμαστε είμαστε αμιγώς άνθρωποι του βόλεϊ.

Για κάποιους λόγους, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δεν θέλουν να φαίνονται στο συμβούλιο και ένας εξ αυτών είμαι και εγώ, όμως αυτό δεν σημαίνει κάτι, αφού θέλουμε πάντα να είμαστε κοντά στην ομάδα. Για αυτό και προσωπική μου άποψη, παρά τα όσα γράψατε στο Volleyplanet, είναι ότι η ομάδα θα στηθεί πάλι κανονικά και φέτος και θα διεκδικήσει την είσοδό της στην 4άδα. Ενδεχομένως να μην μπορούμε να χτυπήσουμε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, αλλά έχω την πεποίθηση πως θα κάνουμε μια ακόμη καλή πορεία.

Στο θέμα του προπονητή είναι αλήθεια πως έχουμε μείνει λίγο πίσω, καθώς θέλουμε να δούμε τι θα γίνει με τον κ. Πετρόφ , έχουν γίνει κάποιες επαφές, αλλά αισιοδοξούμε…

V.P: Για πρώτη φορά φέτος βρίσκεστε μπροστά σε ένα τέτοιο διπλό εγχείρημα. Εκτιμάτε με την εμπειρία σας, πως θα υπάρχει αγαστή συνεργασία και όχι ανταγωνισμός ανάμεσα στα τμήματα μπάσκετ και βόλεϊ;

Ν.Β: Αν ο κόσμος ήταν έμπρακτα κοντά στην ομάδα, πιστεύω πως θα υπήρχε η δυνατότητα στην ομάδα να συντηρήσει και τα δύο τμήματα. Αλλά και τώρα, όπως είναι τα πράγματα, δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία περίπτωση το ένα τμήμα να είναι ανταγωνιστικό του άλλου. Το τμήμα του μπάσκετ προσπαθεί χρόνια, όμως δεν υπάρχουν υποδομές. Πληρώνουν και φέρνουν έναν προπονητή, κάθε Σαββατοκύριακο για την ομάδα.

basket_pannaxiakos_vallindras

Σίγουρα είναι ένα καινούριο εγχείρημα, αλλά πιστεύω πως αν υπάρχει μία σωστή και συνεπής διοίκηση, μπορεί να στηρίξει και τα δύο τμήματα, αφού υπάρχει και ένας χρηματοδότης στο τμήμα του μπάσκετ. Απλώς χρειάζεται λίγο νοικοκύρεμα, λίγο μάζεμα και κακά τα ψέματα χρειάζεται να ρίξουμε λίγο βάρος στις υποδομές, γιατί αν δεν έχεις δικές σου αθλήτριες και αθλητές να πλαισιώνεις την ομάδα, αναγκάζεσαι να καταφεύγεις σε μεταγραφές. Φέτος όπως σας είπα, στόχος μας είναι αν όλα πάνε καλά να κάνουμε λιγότερες από 10 μεταγραφές και να συμπληρώσουμε την ομάδα από ντόπιες αθλήτριες.

V.P: Οι περσινές υποχρεώσεις του Πανναξιακού σε Ελλάδα και Ευρώπη «μάτωσαν» οικονομικά την ομάδα, η οποία χρωστάει πολλά στον κ. Βερώνη. Θα συνεχίσει και φέτος να στηρίζει την ομάδα;

Ν.Β: Ο κ. Βερώνης είναι χρόνια κοντά στην ομάδα, ως μεγάλος χορηγός της ομάδας και πιστεύω πως θα παραμείνει. Ακόμη κι αν δεν είναι μέσα στο συμβούλιο, εκτιμώ ότι θα είναι ξανά στο πλευρό της ομάδας.

veronis_kapiris

V.P: Πέρα από τον κ. Βερώνη και δυο τρεις ακόμη επιχειρήματίες που συνεισφέρουν οικονομικά, υπάρχουν άλλοι άνθρωποι στο νησί που είναι διατεθειμένοινα βοηθήσουν σε κάθε επίπεδο, οικονομικά ή οργανωτικά την ομάδα, ώστε να μην τρέχουν και φέτος μόνο πέντε-έξι άνθρωποι;

Ν.Β: Δυστυχώς ο κόσμος στο νησί φαίνεται πως δεν έχει συνειδητοποιήσει αυτό που κάναμε… Προσωπικά θα περίμενα, κάτι παραπάνω λίγο περισσότερη συμμετοχή και βοήθεια, όπως συμβολή σε κάποιες δεδομένες ανάγκες που φτάνουν περίπου το ποσό των 90-95.000 για πάγια έξοδα της ομάδας (μετακινήσεις, διατροφή, διαμονή), χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα ταξίδια της Ευρώπης. Δυστυχώς αυτό δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, αλλά το καλό είναι πως για την ώρα οι οφειλές που έχει ο σύλλογος φτάνουν τις περίπου 20.000 ευρώ.

V.P: Αναφερθήκατε νωρίτερα στα τμήματα ανάπτυξης. Τι λάθη έγιναν στον τομέα αυτό και σε ποιους αναλογούν οι ευθύνες;

Ν.Β: Είναι γεγονός πως πέρυσι στο θέμα της ανάπτυξης η διοίκηση έκανε μεγάλα λάθη, αφού για διαφόρους λόγους δεν το κοιτάξαμε όπως έπρεπε το θέμα. Τα λάθη είναι συλλογικά, δεν θέλω τώρα να ρίξω σε κάποιους συγκεκριμένους ανθρώπους ευθύνες ή στον εαυτό μου, ευθύνες έχουμε όλοι. Δώσαμε κάποιες άλλες προτεραιότητες, όπως η κλήρωση που διοργανώσαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο εδώ, όπου πέρα από την προβολή που έτυχε το νησί και ο σύλλογος, πέρα από το οικονομικό μέρος, δαπανήσαμε σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο σημαντικό χρόνο που θα έπρεπε να τον αφιερώσουμε στο στήσιμο της ομάδας, μείναμε πολύ πίσω καθώς για ένα μήνα και πλέον, μέσα στην καρδιά της μεταγραφικής περιόδου, εμείς ασχολούμασταν με τα θέματα της εκδήλωσης.

vafeias_ekdilosi

V.P: Σχετικά με την απομάκρυνση του τεχνικού Ζόραν Κόβαζιτς και το μεγάλο ντόρο που έγινε… Πόσο επηρέασε την ομάδας;

Ν.Β: Εκφράζοντας καθαρά προσωπική άποψη ο κ. Κόβαζιτς ήταν ένας προπονητής με φοβερές τεχνικές γνώσεις, δουλευταράς, του άρεσε να είναι πολλές ώρες μέσα στο γήπεδο, πρωί βράδι, αλλά αν ήμουν αθλήτρια ίσως και να μην τον ήθελα γιατί θα με «έτρεχε» λίγο παραπάνω. Ωστόσο πιστεύω εκ του αποτελέσματος, πέρα από την σπουδαία πορεία στην Ευρώπη, ότι η ομάδα επί των ημερών του έπαιξε το καλύτερό της βόλεϊ, βρέθηκε στις κορυφαίες ομάδες στο τέλος του ‘α γύρου, καθώς κέρδισε και τον Παναθηναϊκό. Σχετικά τώρα με το θέμα του χαρακτήρα του ως άνθρωπο, εγώ προσωπικά δεν είχα κανένα πρόβλημα.

V.P: Θεωρείτε ότι τα «παθήματα» της περσινής διοίκησης θα γίνουν «μαθήματα» για το μέλλον ΔΣ;

Vafeias_Apeiranthitou

Κακά τα ψέματα, στην δική μας ομάδα δεν υπάρχει η εμπειρία, όπως σε άλλα σωματεία και από τη στιγμή που δουλεύεις είναι λογικό κάποιες φορές να μην καταφέρεις να αποφύγεις τα λάθη. Πιστεύω όμως πως φέτος θα ξαναμπούν γερά οι βάσεις στο θέμα της οργάνωσης και προπόνησης των ακαδημιών, οπότε υπάρχει πιθανότητα και 2-3 δικές μας αθλήτριες να πλαισιώσουν την νέα ομάδα, στην οποία υπάρχει πιθανότητα να έρθει και μία παλιότερη παίκτρια, «ντόπια» που είχε φύγει για σπουδές στην Αγγλία και πιστεύω να’ χουμε φετος πιο «ζεστή» την ομάδα.

V.P: Κλείνοντας την κουβέντα μας κ. Βαφία θα θέσετε υποψηφιότητα για το νέο ΔΣ του Πανναξιακού;

Είμαι πάνω από 10 χρόνια στην ομάδα, ήμουν ο πρώτος πρόεδρος, έχω κουραστεί κάπως και λόγω κάποιων προβλημάτων υγείας δεν θέλω πλέον να είμαι στο συμβούλιο. Από κεί και πέρα όμως θα αναλάβω να φέρω εις πέρας κάποιες ευθύνες, όπως πάντα με υπευθυνότητα και αγάπη για αυτή την ομάδα, όπως και κάποιοι άλλοι εξωδιοικητικοί παράγοντες.

Ποιός είναι ο Νίκος Βαφίας

Ο 58χρονος Νίκος Βαφίας είναι συνταξιούχος τραπεζικός από τη Νάξο. Από μικρός, ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, καθώς ως έφηβος, έπαιξε ποδόσφαιρο σε Νάξο και Πάρο. Επίσης διετέλεσε παράγοντας στην ποδοσφαιρική ομάδα της Αριάδνης Νάξου τη δεκαετία του ’90 όταν ανέβηκε στη Δ’ Εθνική. Παράλληλα το 2006, όταν το βόλεϊ διαχωρίστηκε από το μπάσκετ, ήταν ο πρώτος πρόεδρος (ιστορικά) του Πανναξακού ΑΟΝ.