ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Βολεϊμπολίστας-μουσικοσυνθέτης ρίχνει γέφυρες πολιτισμού στην Ν. Κορέα

Βολεϊμπολίστας-μουσικοσυνθέτης ρίχνει γέφυρες πολιτισμού στην Ν. Κορέα

Στον πολιτισμό και την κουλτούρα της Αρμενίας η μουσική εδώ και αιώνες διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο. Θα’ λεγε κανείς ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καλλιτεχνικής ευαισθησίας, αυτού του πολύπαθου λαού, από τα σπλάχνα του οποίου «ξεπήδησαν» καταξιωμένοι μουσικοί και συνθέτες όπως οι Χατσατουριάν, Αρουτιουνιάν, Μανσουριάν, Τσεκιτζιάν κ.α.

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα του Συνθέτη Γ. Ξενάκη, ένας ταλαντούχος μουσικοσυνθέτης με αμιγώς ελληνικό, από την πλευρά της Κεφαλλονίτισσας μητέρας του, και αρμένικο, από την πλευρά του πατέρα του, αίμα στις φλέβες του, ο βολεϊμπολίστας, Μιράν Τσαλικιάν, αποτελεί άξιο πρεσβευτή της ελληνικής μουσικής , που έχει χαρίσει στη χώρα μας σπουδαίες διακρίσεις.

Στη μουσική από μικρός, τελείωσε το μουσικό γυμνάσιο και λύκειο Πειραιά και στη συνέχεια πέρασε στο Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων.

tsalikian 2

Παράλληλα στα ωδεία, μετά από 23 χρόνια θεωρητικών και πρακτικών σπουδών και αφού αρίστευσε στη θεωρία λαμβάνοντας με Άριστα πτυχίο Αρμονίας, πτυχίο Αντίστιξης, πτυχίο Φούγκας, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο μπουζούκι κι έλαβε το Πτυχίο του στο πιάνο. Εδώ και λίγο διάστημα όμως, ο σπουδαστής του Δημοτικού Ωδείου Γλυφάδας Μιράν Τσαλικιάν, που με Υποτροφία στην τάξη Σύνθεσης έλαβε το Πτυχίο Μουσικής Σύνθεσης με Άριστα παμψηφεί και Πρώτο βραβείο, αποτελεί και έναν μοναδικό πρεσβευτή πολιτισμού, εθνικής μνήμης και συνείδησης στη Νότιο Κορέα, στο πρόσωπο του οποίου τιμάται όλη η χώρα.

«Δυστυχώς ή ευτυχώς η επιστήμη της μουσικής είναι ένας κλάδος που δεν τελειώνεις να μαθαίνεις καινούρια πράγματα. Και σαν μουσικός αλλά και σαν συνθέτης δεν σταματάω να μελετάω σε καθημερινή βάση καθώς , για το κάθε όργανο που γράφω νότες, πρέπει να μελετάω το ίδιο να μαθαίνω τις τεχνικές και τις δυνατότητες του. Οι σπουδές μου στο πιάνο , που αποτελεί προϋπόθεση για την εκμάθηση κάθε μουσικού οργάνου, με βοήθησαν πολύ στην εξέλιξη μου και ως συνθέτης. Και βέβαια η ολοκλήρωση των θεωρητικών μου σπουδών στη μουσική και στα ωδεία» τονίζει στο volleyplanet.gr o διακεκριμένος μουσικοσυνθέτης.

Στο χώρο του βόλεϊ, ο πρώην παίκτης της Πειραιώτικης ομάδας «Αρμενική» και της άμμου, μας «συστήθηκε» πρώτη φορά, τον Ιούλιο του 2013. Τότε, εμπνευσμένος από τον ξαφνικό θάνατο του θρυλικού «αετού» του ελληνικού βόλεϊ και αρχηγού της εθνικής Ελλάδος, Νίκου Σαμαρά, έγραψε, με τον επίσης καλλιτέχνη και βολεϊμπολίστα αδελφό του Ατάμ το τραγούδι «Χάθηκες, η μνήμη θα σε φέρνει πάντα στο παρών», στη μνήμη του πρόωρα χαμένου φίλου και συναθλητή του στο μπιτς βόλεϊ.

tsalikian_arenriki

Οι… ρεμπέτες πάλι τον ξέρουν καλά. Μέλος του μουσικού συγκροτήματος μπουζουκιών ΔΡΟΜΟΣ γυρνάει όλο τον κόσμο πραγματοποιώντας συναυλίες από το Κουβέιτ, τη Συρία μέχρι το θέατρο Bobigny της Γαλλίας. Σταθμός στην καριέρα του αποτέλεσε η συμμετοχή του με το συγκρότημα ΔΡΟΜΟΣ και την ελληνική αποστολή, στην τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής φλόγας, των Ολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου, το 2008. Τα τελευταία χρόνια, ως ιδρυτή του συγκροτήματος «Χαμάτ», μαζί με τον αδελφό του Ατάμ και μια παρέα μουσικών, διηγούνται μέσα από τους ήχους των μπουζουκιών και της λαϊκής μουσικής, ανθρώπινες, πονεμένες ιστορίες.

Ο πολυταξιδεμένος Μιράν Τσαλικιάν, ανήσυχο πνεύμα, πολυσχιδής προσωπικότητα κι επηρεασμένος από τις σπουδές του στην Σύνθεση και το δάσκαλό του Δ. Συκιά, αρχίζει να καταπιάνεται με την σύγχρονη κλασσική μουσική. Τότε ξεκινάει επίμονα να συνθέτει δική του μουσική και να δημιουργεί παρτιτούρες για μεγάλες ορχήστρες.

hamat

Τον Απρίλιο του 2018 το έργο του «Satin Dust” για σόλο κλαρινέτο προκρίνεται στον διαγωνισμό “Miniature of Μay” ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετοχές και βραβεύεται. Eνώ αποδίδεται ζωντανά από τη μεγάλη Αμερικανίδα σολίστ Emily Mehigh. Μόλις πριν ένα χρόνο, το Καλοκαίρι του 2018 αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα. Να ταξιδέψει τις μουσικές του εμπνεύσεις-συνθέσεις πέρα από τα σύνορα. Συμμετείχε λοιπόν, μαζί με άλλους 800 συνθέτες, στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετών συμφωνικής ορχήστρας «Banaue International Music composition competition», στις Φιλιππίνες.

Εκεί ο Τσαλικιάν, με το Έργο του “ Crossing the rice terraces”, κατέκτησε την 4η θέση, κερδίζοντας τα εύσημα της κριτικής επιτροπής που απαρτιζόταν από καταξιωμένους μουσικοσυνθέτες, μαέστρους και καθηγητές μουσικών πανεπιστημίων της Αμερικής, και ένα χρηματικό έπαθλο. Κατά την επίσκεψή του μάλιστα στις Φιλιππίνες, άκουσε συγκινημένος από μία 100μελη συμφωνική ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του εγκρίτου μαέστρου και καθηγητή πανεπιστήμιου των Φιλιππινών Dr Chino Toledo, να αποδίδεται live το έργο του.  Μέγιστη τιμή για έναν καλλιτέχνη…

tsalikian 3

«Μετά από τόσα χρόνια στην μουσική είναι απίστευτο το συναίσθημα να ακούς live τις μουσικές σου σκέψεις και τα συναισθήματα. Αυτά που νύχτες ολόκληρες συνέθετα και έγραφα, ώρες ατελείωτες, ξαφνικά, λαμβάνουν σάρκα και οστά… Οι νότες πια φεύγουν από το χαρτί και γίνονται μουσική που αποδίδεται από 100μελή ορχήστρα. Η μουσική μου ταξίδεψε…Μεγάλη στιγμή για μένα…Η γνωριμία μου με τόσους συνθέτες και καταξιωμένους μουσικούς με έκανε καλύτερο άνθρωπο και σίγουρα καλύτερο συνθέτη» τονίζει ο Μιράν στο volleyplanet.gr.

Τον Σεπτέμβρη του 2018, το ίδιο έργο, “Crossing the rice terraces”, που κατέκτησε την 4η θέση στον Παγκόσμιο μουσικό διαγωνισμό των Φιλιππίνων, προκρίνεται να παιχτεί, ανάμεσα σε άλλα, από την συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ και να ηχογραφηθεί ζωντανά. « Η διάκριση του συγκεκριμένου έργου και στην Ελλάδα με γεμίζει αισιοδοξία και μου δίνει δύναμη για τη συνέχεια. Ακόμα βέβαια δεν έχει γίνει η ηχογράφηση του έργου…Βρίσκομαι σε αναμονή για την πρώτη επίσημη ηχογράφηση της μουσικής μου σύνθεσης εντός Ελλάδος πια… Ο κύριος Συμεωνίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής μουσικών συνόλων της ΕΡΤ, και μέλος της επιτροπής που προέκρινε το έργο μου, με ενημέρωσε ότι θα πραγματοποιηθεί άμεσα…Ευελπιστώ να έχω νεότερα σύντομα…»

Λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2018, ο μουσικός–ενορχηστρωτής-συνθέτης της ορχήστρας –μπάντας, μέλος της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, συμμετείχε εκπροσωπώντας την Ελλάδα, στον Παγκόσμιο Μουσικό διαγωνισμό Συνθετών που διενεργήθηκε από δημόσιο φορέα στη Νότιο Κορέα και κέρδισε το Πρώτο βραβείο μαζί με χρηματικό έπαθλο.

tsalikian 4

Θέμα του μουσικού διαγωνισμού ήταν το πραξικόπημα που συγκλόνισε τη Νότιο Κορέα στις 18 Μάιου του 1980, γνωστό και ως η «εξέγερση του Gwangju». Το γεγονός αυτό, που στα κορεάτικα αναφέρεται συμβολικά ως « 5 1 8», από το μήνα και την ημερομηνία της εξέγερσης, είχε καταλυτική επίδραση στην κουλτούρα της χώρας, εμπνέοντας συγγραφείς, μουσικοσυνθέτες, αλλά και ντόπιους σκηνοθέτες. Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, κλήθηκαν να συνθέσουν ένα συμφωνικό έργο αφιερωμένο στα θύματα της εθνικής αυτής τραγωδίας. Πρόκειται, δηλαδή, για έναν μουσικό διαγωνισμό, με ξεκάθαρες εθνικές διαστάσεις. Ο Μιράν, επηρεασμένος από τα δρώμενα της χούντας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, το 1974 και θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα των πρακτικών του τότε αυταρχικού καθεστώτος , συνέθεσε ένα έργο το οποίο αναγνωρίστηκε, σε παγκόσμιο επίπεδο, και κατέκτησε την πρώτη θέση ανάμεσα σε έργα άλλων σπουδαίων διεθνών αλλά και Νότιο Κορεατών συνθετών.

«Μεγάλη τιμή για μένα που διακρίθηκα σε μια ξένη χωρά για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα… Το κοινό ιστορικό παρελθόν, τα θύματα των καθεστώτων του αυταρχισμού, οι άνθρωποι που πιστεύουν στην ελευθερία, που έχουν ιδανικά, παλεύουν και δίνουν τη ζωή τους για αυτή, αποτέλεσαν ουσιαστική και γεμάτη ευαισθησία έμπνευση για μένα…» λέει συγκινημένος στο volleyplanet o ταλαντούχος μουσικοσυνθέτης.

Πριν από μερικές εβδομάδες τιμήθηκε αυτοπροσώπως από τον πρέσβη της Νότιας Κορέας, στην Ελλάδα, Σουσόκ Λιμ, ενώ εδώ και λίγες μέρες μάλιστα κρατά με περίσσια περηφάνια στα χέρια του την τιμητική πλακέτα, Certificate από τους ιθύνοντες του διαγωνισμού.

tsalikian_miran_atam

Πλέον πετάει για τη Δημοκρατία της Κορέας, καθώς τη Δευτέρα ταξίδεψε μαζί με τον αδελφό του, Ατάμ και επίσης βολεϊμπολίστας της Αρμενικής, στο νότιο μέρος της κορεατικής χερσονήσου, για να βρίσκεται στις 31 Μαϊου στην πρωτεύουσα Σεούλ. Στην πόλη που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 και μία από τις δέκα μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο, ο Μιράν Τσαλικιάν, ως επίσημος προσκεκλημένος της κυβέρνησης της ασιατικής χώρας, σε μία ξεχωριστή τελετή στο Bitgeul Citizen’s Cultural Center στη πόλη Gwangju, παρουσία του Προέδρου Μουν Τζέι-ιν ,επίσημων πολιτικών προσώπων της χώρας καθώς και κοινού, θα απολαύσει το υπέρτατο προνόμιο για έναν μουσικό, να βραβευτεί και παράλληλα να ακούσει να ερμηνεύεται δημόσια σε ζωντανή απόδοση από μεγάλη συμφωνική ορχήστρα το συμφωνικό του έργο.

«Η μουσική γίνεται παγκόσμια γλώσσα, ξυπνά μνήμες, σε έναν λαό, σε κάθε λαό, που δεν πρέπει να ξεχαστούν, συνδέει την ιστορία με τους σύγχρονους ανθρώπους πια. Η μουσική εξελίσσει τις σχέσεις των δύο χωρών, διευρύνει τα συναισθήματα, μεταφέρει κοινά βιώματα και σπάει τα όρια των συνόρων. Φορέας πολιτισμού και παιδείας μας πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα. Και εκεί βρίσκεται το νόημα, στην εξέλιξη, στη συνέχεια…» δήλωσε στο volleyplanet.gr ο Μιράν Τσαλικιάν που ζήτησε επίσης από όλους τους Έλληνες  “να σταθούν στο πλάι μου περήφανοι για την ιστορία και το πολιτισμό της χώρας μας. Η Ελλάδα είναι παντού.»

tsalikian_atam_miran