ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Αρσενιάδης: «Η Εθνική πρέπει να χτίσει τη δική της φιλοσοφία»

Αρσενιάδης: «Η Εθνική πρέπει να χτίσει τη δική της φιλοσοφία»

Η προκριματική φάση του World League ολοκληρώθηκε χθες στην Εσθονία, με την ελληνική ομάδα να κλείνει την αυλαία με μια πολύ καλή εμφάνιση, που λίγο έλειψε να προκαλέσει τον αποκλεισμό της διοργανώτριας του 2ου τουρνουά από την τελική φάση.

Εσθονία, Ταλίν – Απεσταλμένος ΠΣΑΤ Παναγιώτης Κουμάνταρος

Πιο ήρεμος πια μετά το άγχος αυτών των δύο εβδομάδων, ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Αρσενιάδης προέβη σε αποτίμηση των πεπραγμένων της «γαλανόλευκης», μίλησε για το παρόν και το μέλλον της και κατέθεσε τις εμπειρίες που έχει αποκομίσει στο διάστημα που βρίσκεται στον πάγκο της.

«Αντιμετωπίσαμε αρκετά προβλήματα από την αρχή του World League. Από το δεύτερο παιχνίδι χάσαμε τον Ζουπάνι κι αυτό μας ανάγκασε να παίξουμε με τελείως διαφορετικό σχήμα και να θέσουμε άλλο πλάνο, παρόλα αυτά όμως βγάλαμε αρκετά συμπεράσματα», σχολίασε ο έμπειρος τεχνικός.

«Είδαμε την ομάδα κάτω από πίεση, είδαμε την ομάδα χωρίς διαγώνιο με πολύ μεγάλο βάρος του παιχνιδιού να πέφτει στους ακραίους, δόθηκε σε δυο νέα παιδιά η ευκαιρία να πάρουν πολύ χρόνο συμμετοχής… Ο στόχος, που δεν ήταν εκείνος της πρόκρισης με τόσες ελλείψεις, μετατοπίστηκε σε αυτά που θα βλέπαμε, στις προσλαμβάνουσες που θα είχαμε, στις ευκαιρίες των παιδιών και στα συμπεράσματα που θα βγάζαμε κάτω από πίεση», εξήγησε.

-Ποια ήταν λοιπόν αυτά τα συμπεράσματα;
«Είχαμε αρκετές δυσκολίες, ειδικά στη φάση της επίθεσης που ήταν απολύτως λογικό. Όταν η ομάδα προσαρμοζόταν στο παιχνίδι που μπορούμε να κάνουμε είδαμε αυτά στα οποία υπερτερούμε έναντι των άλλων ομάδων, εκτός απ’ αυτά στα οποία υστερούμε. Η ομάδα μπορεί να υπερτερήσει αρκετά στην πίσω ζώνη και ειδικά στην υποδοχή. Εμείς έχοντας μια βάση πάνω σ’ αυτό πρέπει να χτίσουμε. Βέβαια, αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλες δυσκολίες στο μπλοκ και στο σέρβις. Αυτά τα δύο στοιχεία μας καταστρέφουν την κόντρα φάση. Εκεί θέλει αρκετή δουλειά, γιατί είναι και θέμα φιλοσοφίας».

-Δηλαδή;
«Η Εθνική πρέπει να χτίσει μια φιλοσοφία: σε τι είναι καλή, σε τι μέτρια και σε τι κακή. Να χτίσει πάνω στα καλά στοιχεία της, να πιέσει για να υπάρξει βελτίωση σε κάτι που είναι μέτριο και να καλύψει κάποιες σημαντικές αδυναμίες. Ειδικά στη θέση του κεντρικού αντιμετωπίσαμε προβλήματα με πολλές ομάδες, όπως και στο μπλοκ του πασαδόρου. Υπήρξε πολύ μεγάλη και φιλότιμη προσπάθεια από τον Στιβαχτή σε όλο το τουρνουά, στο μπλοκ όμως υστερεί, κι εκεί δεν μπορείς να πεις σε κάποιον ‘πήδα πιο ψηλά’. Βάλαμε δύσκολα στα παιδιά κι αυτά ανταποκρίθηκαν. Έκαναν καλή προσπάθεια, και τα νεαρά παιδιά, αλλά θέλει πολύ υπομονή. Και στα δύο τουρνουά το τρίτο παιχνίδι ήταν καλύτερο από το δεύτερο και το δεύτερο από το πρώτο».

-Πως επιλύονται αυτά τα προβλήματα;
«Πρέπει να βρούμε τρόπο και λύσεις μέσα από νεαρά παιδιά, που σημαίνει κόστος, χρόνο, υπομονή… Πιστεύω ότι τους Τσέλιο, Κασαμπαλή θα ακολουθήσουν κι άλλα παιδιά, που πάνω τους δεν θα χτίσουμε σε τεχνική αλλά σε όλα τα θέματα. Η ομάδα πρέπει να αποκτήσει τη φιλοσοφία ‘είμαι καλός στην υποδοχή, προσπαθώ αρκετά στην άμυνα παρότι δεν έχω μπλοκ και μαζεύω τα λάθη’. Η υποδοχή κρατάει το side out και μένει να λύσω το πρόβλημα στο transition παιχνίδι, την κόντρα, που είναι και το μεγάλο πρόβλημα».

-Ποια είναι αυτά τα παιδιά;
«Δεν είναι του παρόντος να πούμε. Υπάρχουν, θα αξιολογηθούν και θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε αρκετά νέα παιδιά. Καλό θα ήταν να γίνει μέσα από παιχνίδια, δυστυχώς όμως με τόσα λίγα παιχνίδια και σε τόσο υψηλό επίπεδο δεν μπορούμε να βάλουμε πάρα πολλά παιδιά. Εδώ 1-2 μπαίνουν κι έχει κόστος, γιατί οι άλλες ομάδες είναι έτοιμες και πλήρεις, αποφασισμένες ότι θα δουλέψουν στο φουλ για ολόκληρο το καλοκαίρι. Η ομάδα πρέπει να ενισχυθεί με κάθε τρόπο στις θέσεις που ‘πονάει’, γιατί θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολη θέση στο μέλλον».

-Το ό,τι μια Εθνική ομάδα μένει χωρίς διαγώνιο και πασαδόρο είναι λογικό;
«Θεωρούσαμε ότι υπήρχε ένας πασαδόρος νέος και ψηλός, ο Φιλίποφ, αλλά τελικά βλέπουμε ότι δεν υπάρχει. Στη θέση του διαγώνιου λείπουν πέντε παίκτες κι αναγκάζεται η ομάδα να παίζει με τον Κουμεντάκη σε άλλη θέση. Προς τιμήν του το παιδί έκανε μεγάλη προσπάθεια… Είδαμε τον Τζούριτς να αποχωρεί μετά τα προκριματικά στο Παγκόσμιο γιατί ήταν τραυματίας, είδαμε τον Τζιουμάκα να μην εμφανίζεται λόγω τραυματισμού, είδαμε τον Παλέντζα να τραυματίζεται στο πρώτο λεπτό της πρώτης προπόνησης και να αποχωρεί, ο Ασπιώτης τραυματίστηκε μέσα στη σεζόν, ο Ζουπάνι χτύπησε σοβαρά μέσα στο παιχνίδι… Αυτό λοιπόν που θεωρούμε ως δεδομένο δεν υπάρχει».

-Ένα μεγάλο θέμα που προς το παρόν παραμένει άλυτο είναι οι ‘τραυματίες’, που έπαιζαν ως την τελευταία αγωνιστική με την ομάδα τους αλλά δεν είναι διαθέσιμοι για την Εθνική.
«Αυτό άπτεται της Ομοσπονδίας. Κάποιες άλλες χώρες δεν μπαίνουν καν σε διαδικασία συζήτησης, σε μας πάντως δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. Είναι από τα πιο σημαντικά θέματα και πρέπει να μπει στο τραπέζι. Η Ομοσπονδία γνωρίζει τι συμβαίνει, έχει πάρει τα μηνύματα και είναι έτοιμη να χειριστεί αυτή την κατάσταση».

-Επιστρέφοντας στην Αθήνα ποιες θα είναι οι προτάσεις προς την Ομοσπονδία;
«Έχω πολλές προτάσεις να κάνω. Επιγραμματικά, ξεκινώ από το ότι θα πρέπει να μπουν οπωσδήποτε νέα παιδιά στην ομάδα για να πλαισιώσουν τους πιο έμπειρους παίκτες, χωρίς να λέμε σε καμιά περίπτωση πως πρέπει να φύγουν όλοι οι μεγάλοι. Πρέπει να πέσει ο μέσος όρος ηλικίας. Θέλει σαφέστατα πολύ καλή προετοιμασία σε χρόνο, θέλει παιχνίδια και να μην κόβεται στη μέση η Εθνική, αλλά να συνεχίζει με την ίδια σύνθεση σε όλες τις διοργανώσεις. Για να φτάσουμε τις ομάδες που βρίσκονται μπροστά μας πρέπει να κάνουμε, αν μη τι άλλο, το ίδιο με τις ομάδες που βρίσκονται μπροστά μας, για να έχουμε ελπίδες».

-Τελικά, η Εθνική ομάδα μπορεί να ελπίζει σε ένα μέλλον αντάξιο του παρελθόντος της;
«Μιλώντας θεωρητικά ναι, η Εθνική έχει δυνατότητες. Αυτό όμως δεν το έχουμε δει μέχρι στιγμής, δεν έχουμε φτάσει καν να παλέψουμε με τις δυνατότητες που έχουμε. Είμαι ένας προπονητής που ήρθα σε μια αποστολή –να την πω κομάντο;- χωρίς προετοιμασία, να παίξουμε στην Ολλανδία και μετά με μια τελείως διαφορετική ομάδα, που προέκυψε λόγω τραυματισμών, στο World League. Αυτό δεν είναι λογική Εθνικής. Για να μιλήσουμε για εξέλιξη πρέπει να δούμε την Εθνική για καιρό μαζί, ούτως ώστε να αξιολογήσουμε τις δυνατότητες και τα αποτελέσματά της. Έχει παίκτες που μπορούν να παίξουν σε υψηλό επίπεδο, αλλά πρέπει να πλαισιωθούν εκεί που υπάρχουν αδυναμίες. Ταλέντο υπάρχει, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Η δουλειά ανατρέπει τα πάντα. Εγώ είμαι τεχνοκράτης και για να πω ότι ’ναι, μπορεί να φτάσει ψηλά’, πρέπει να το δω για να το πω. Τώρα βαδίζουμε στα τυφλά…».