ΔΙΕΘΝΗ

Ούτε… κουβέντα για Τίφανι (fot-vid)!

Ούτε… κουβέντα για Τίφανι (fot-vid)!

Η Βραζιλιάνα ακραία, που λόγω της παλιότερης συμμετοχής της σε ανδρικές ομάδες ως “Ροντρίγκο” έχει προκαλέσει “σκάνδαλο” στην ιταλική Serie A2, παραχώρησε τπρόσφατα  την τελευταία της συνέντευξη στον ιταλικό και διεθνή Τύπο, καθώς η διοίκηση του συλλόγου  ανακοίνωσε προσωρινή απαγόρευση δηλώσεων.

Μέχρι πριν δυο χρόνια η Τίφανι αγωνίζονταν ως “Ροντρίγκο” Περέιρα ντε Αμπρέου στα ανδρικά πρωταθλήματα Βραζιλίας, Ισπανίας και Βελγίου, αλλά πλέον συμμετέχει κανονικά με την άδεια της FIVB στο γυναικείο πρωτάθλημα, όπου μάλιστα οδηγεί την ομάδα της από νίκη σε νίκη.

palmi_tifany 1  palmi tifany 5 ABREU_TIFANY

Ωστόσο, οι επικρίσεις και ο “πόλεμος” που ξέσπασε στο ντεμπούτο της στην Α2 Ιταλίας (18/2) κόντρα στην πρώην “Σαντορινιά”, Κιγιάκοβα, καλά κρατεί, με τις προσφυγές  ομάδων στην Ιταλικής Ομοσπονδία βόλεϊ της Ιταλίας, όσο και στα αθλητικά δικαστήρια (CAS), προκειμένου να ξεκαθαρίσει το θέμα.

“Να φέρουμε τρεις τρανσέξουαλ, να πάρουμε πρωτάθλημα”

Λίγες ώρες μάλιστα από την εντός έδρας αναμέτρηση με τη Μπρέσια για την 21η αγωνιστική του πρωταθλήματος, οι άνθρωποι της φιλοξενούμενης ομάδας απείλησαν, ότι δεν θα κατέβει στον αγώνα, αν παίξει με την γηπεδούχο η Τίφανι. «Τι θα γίνει αν πάμε στη Βραζιλία, φέρουμε τρεις τρανσέξουαλ και τις βάλουμε να παίξουν στην Α2 γυναικών; Θα κερδίσουμε το πρωτάθλημα!» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αθλητικός διευθυντής της Μπρέσια, Εμανουέλε Κατάνια, που έφυγε από το Πάλμι, ηττημένος με 3-1 χάρις στους 28 πόντους της τοπ σκόρερ Τίφανι, 17 δηλαδή περισσότερους από την τοπ σκόρερ των φιλοξενούμενων και μοναδική με διψήφιο πόντων, Μαρτινέλι.

palmi_tifany 4

“Όταν έπαιζα στην Ισπανία οι άνθρωποι ήξεραν ότι ήμουν και λίγο… γυναίκα, αλλά πάντα με σέβονταν» εξέφρασε σε συνέντευξή της μέσω Skype η 32χρονη άσος το παράπονό της και συνέχισε: “Στα αποδυτήρια είχα μόνο φίλους και κανείς δεν νοιαζόταν αν ο ένας ήταν γκέι ή αν ο άλλος είχε οποιαδήποτε άλλο γενετήσιο προσανατολισμό. Κανείς δεν απείλησε να σταματήσει να παίζει για αυτό. Γνώρισα πολλούς ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους, αλλά είδα ότι υπάρχουν διακρίσεις»

Η Τίφανι, που τελευταία χρονιά, πριν προχωρήσει στην αλλαγή φύλου, αγωνίστηκε ως άνδρας ήταν στο Βέλγιο το 2015. Πάντα όμως θα θυμάται ως «Πάρα» τις κόντρες της στο ισπανικό πρωτάθλημα με τον Γιουβάθα Καγιαθόλ. «Ακόμη και τότε είχα ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την αλλαγή φύλου, οι οποίες ολοκληρώθηκαν πρόσφατα. Σήμερα, στα 32 της χρόνια, η Τίφανι έπαψε πλέον να είναι Ροντρίγκο. Και σύμφωνα με τον προπονητή της έχει χάσει το 60% της μυικής δύναμης που είχε παλιότερα ως άνδρας! Ωστόσο το σκάνδαλο οφείλεται στο γεγονός ότι με 1.92 ύψος και του σωματότυπού της δύσκολα κοντράρεται από τις αντιπάλους της στο πρωτάθλημα της Α2 Ιταλίας.

palmi_tifany 3 palmi_tifany 2 tifany_abreu

«Όποιος νομίζει ότι έχω ένα φυσικό πλεονέκτημα, επειδή παλιότερα ήμουν άνδρας, είναι ανόητος» εξηγεί η Τίφανι και συμπληρώνει: «Παρόλο που οι επικριτές μου πληθαίνουν, προσωπικά τώρα ζω πολύ πιο ήσυχα γιατί πλέον είμαι ο εαυτός μου. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Βόλεϊ (FIVB) έχει δώσει το ελεύθερο να αγωνιστώ στην κατηγορία των γυναικών, βάσει των κανόνων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής».

Σύμφωνα με τον κανονισμό, οι τρανσέξουαλ έχουν περιορίσει το επίπεδο της τεστοστερόνης με ανώτατο όριο τα 10 νανογραμμάρια ανά λίτρο, κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους των αγώνων τους. «Είναι μια κανονική γυναίκα σε όλα και έχει και επίσημα χαρτιά που το τεκμηριώνουν”, ισχυρίζονται οι άνθρωποι της Πάλμι, συλλόγου μιας μικρής πόλης 20.000 κατοίκων, στην περιοχή της Καλαβρίας, που εδώ και έναν μήνα έχει βρει τον…μπελά της.

palmi_tifany_volley 2

Μια παλιά φωτογραφία της Τίφανι, από εποχή… Ροντρίγκο, έφερε στο Πάλμι τις τηλεοπτικές κάμερες και τους εκπροσώπους του Τύπου, αναστατώνοντας τους ήρεμους ρυθμούς της ζωής της τοπικής κοινωνίας. Για αυτό και η διοίκηση της Πάλμι, προκειμένου να μην αποπροσανατολιστεί η ομάδα από τον στόχο της, αποφάσισε να μην επιτρέψει από δω και στο εξής άλλες συνεντεύξεις και ρεπορτάζ επί του θέματος, τουλάχιστον μέχρι να καταλαγιάσει η σκόνη, που σήκωσε η μεταγραφή της 32χρονης Βραζιλιάνας.

«Δεν το περίμενα αυτό, αλλά οι αντιπαραθέσεις που έχουν ξεσπάσει, με έκαναν να αντιδράσω και να δουλέψω ακόμη πιο σκληρά», λέει η Τίφανι, που κάνει όνειρα για το μέλλον της: «Όνειρό μου είναι να αγωνιστώ στην Serie A και στη «σελεσάο» και να κάνω κάποια στιγμή οικογένεια» τονίζει η Τίφανι και επισημαίνει την ζεστή «υποδοχή» που έτυχε απ’ τις συμπαίκτριές της λέγοντας χαρακτηριστικά. «Ακόμα και ο Χριστός μας αγάπησε όλους»!

TIFANY_ABREU_PALMI

“Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τα πρόσφατα γεγονότα, που δεν σχετίζονται με τον αθλητισμό, μετά την κατακραυγή των μέσων ενημέρωσης που ξεκίνησε με την άφιξη της παίκτριας Τίφανι Περείρα ντε Αμπρέου στην ομάδα μας και προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω απόσπαση της προσοχής της, αλλά και της ομάδα για το υπόλοιπο της σεζόν, η Golem Volley Palmi αποφάσισε να επιβάλλει απαγόρευση δηλώσεων στον Τύπο σχετικά με αυτό το συγκεκριμένο θέμα. Ως εκ τούτου, οι συνεντεύξεις με τις αθλήτριες, το τεχνικό επιτελείο και τη διοίκηση αναστέλλονται προσωρινά” ανακοίνωσε πρόσφατα η Πάλμι.

Fotos: Francesco Iannelli

Δείτε στο video την Βραζιλιάνα “πέτρα του σκανδάλου” εν δράση