ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ανάβουν πόθους και πάθη οι Γυναίκες!

Ανάβουν πόθους και πάθη οι Γυναίκες!

«Το βόλεϊ είναι σαν μία ορχήστρα σταλμένη από τον ουρανό…». Τα λόγια αυτά δεν ανήκουν σε κάποιον ποιητή, αλλά στον θρυλικό Ιάπωνα προπονητή, κάτοχο τριών Ολυμπιακών μεταλλίων, Γιασουτάκα Ματσουντάιρα. Και για τις επόμενες περίπου δύο εβδομάδες αναμένεται να βρούνε την απόλυτη εφαρμογή τους στους 31ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.

Μίας χώρας που “ζει και αναπνέει” στη μαγεία και το ρυθμό της σάμπα, ενώ το βόλεϊ είναι το κορυφαίο άθλημα μετά τη «στρογγυλή θεά» που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις συνολικά 9… θρησκείες (Καθολικισμός, Προτεσταντισμός, Αγνωστικισμός, Πενυμαστισμός, Μάρτυρες του Ιεχωβά, Καντομπλέ, Μακούμπα, και Ουμπάντα σ.σ αφρικανικές θρησκείες) της χώρας του καφέ.

brazil-vball1

Μετά την… ξεγυρισμένη 7άρα των Γερμανών επί της παρέας του Νεϊμάρ, στο δικό τους Μουντιάλ και τον πρόωρο αποκλεισμό σοκ της «σελεσάο» από το πρόσφατο Coppa America, οι οπαδοί των «βερντεόρο» περιμένουν να δουν «άσπρη μέρα» πλέον από τις ομάδες βόλεϊ. Για αυτό και τα εισιτήρια του αγαπημένου αθλήματος, εξαντλήθηκαν πρώτα, από όλα τα υπόλοιπα αθλήματα στο Ρίο 2016.

maracanazinho-div-fivb

Κι επειδή οι Βραζιλιάνοι αυτές τις μέρες δεν ζούνε μόνο στον πυρετό του “… μεγάλου, του αληθινού”, αλλά και του… “ωραίου”, η παρέλαση των 12 κορυφαίων γυναικείων ομάδων στο “Maracanazinho”, αναμένεται να εκτινάξει το θερμόμετρο στα ύψη και να ξεσηκώσει πάθη στην προσπάθεια της “χρυσής”κατόχου του τίτλου, “σελεσάο” να διατηρήσει μπροστά στον κόσμο της τα κεκτημένα για 3η συνεχόμενη Ολυμπιάδα.

SLOGAN

«Ζήσε το πάθος σου» λοιπόν, όπως προτρέπει και το σλόγκαν του Ρίο 2016 ή «Viva sua paixao» στη… γλώσσα των ντόπιων.

Ο “καθρέπτης” του 14ου Ολυμπιακού Τουρνουά γυναικών

Πέρα όμως από γοητευτικό, το φετινό Ολυμπιακό τουρνουά γυναικών του Ρίο προβλέπεται «τριών ταχυτήτων». Υπάρχουν ξεκάθαρα φαβορί, κάποιες ομάδες που θα παλέψουν για τη διάκριση, αλλά και οι “πρωτάρες”, που μάλλον θ’ αρκεστούν στην λαμπερή και ιστορική… ολυμπιακή τους παρέλαση στο Maracanazinho.

Mε το βλέμμα στο βάθρο

Στο γκρουπ των φαβορί συγκαταλέγονται η δις σερί Ολυμπιονίκης Βραζιλία, οι ΗΠΑ με τον θρυλικό Κάρτς Κίραλι στον πάγκο της, η πολυνίκης του θεσμού Κίνα και η λίστα συμπληρώνεται με δυο εκπροσώπους της “Γηραιάς Ηπείρου”. Τη Σερβία του δικού μας, νταμπλούχου τεχνικού του Ολυμπιακού, Μπράνκο Κοβάτσεβιτς και τη Ρωσία, που στο παρά 5’ είδε την FIVB να «ανάβει πράσινο» για Ρίο, λόγω της υπόθεσης ντόπινγκ με κωδικό “meldonium”.

brazil

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Συμμετοχές: 1980 (7η), 1984 (7η), 1988 (6η), 1992 (4η), 1996 (3η), 2000 (3η), 2004 (4η), 2008 (1η), 2012 (1η), 2016
Μετάλλια: 4  (2-2-0)
Με τη δύναμη της πύρινης έδρας και την… πατίνα των δύο συνεχόμενων χρυσών μεταλλίων η “σελεσάο” θέλει με την πληρότητά της σε όλες τις θέσεις, να κάνει το “χατ τρικ” πιάνοντας την Κούβα. Στο παγκόσμιο του 2014 στην Ιταλία ήταν 3η, στο Grand Prix του 2015 -το οποίο σε 12 διοργανώσεις έχει κατακτήσει 7 φορές- 3η, ενώ για 18η φορά και 11η συνεχόμενη στέφθηκε Πρωταθλήτρια Νότιας Αμερικής. Στον πάγκο της έχει έναν από τους πιο επιτυχημένους προπονητές, το Jose Roberto Guimaraes, που πέρα από τις αναρίθμητες διακρίσεις στην καριέρα του έχει ήδη κερδίσει τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια (2 με τις γυναίκες, 1 με άνδρες). “Κακές γλώσσες” πάντως λένε ότι οι όμιλοι φέρεται να έχουν καταρτιστεί… σκανδαλώδώς υπέρ των γηπεδούχων για να διευκολύνουν, καλού κακού, το δρόμο για τον τελικό.

Πασαδόροι:  Dani Lins, Fabiola, Roberta Fabiana
Διαγώνιες:  Sheila, Tandara
Κεντρικές:  Thaisa, Juciely, Adenizia
Ακραίες:  Natalia, Fe Garay, Jaqueline, Gabi
Λίμπερο: Leia, Camila Brait
Προπονητής:  Ze Roberto

USA

Η.Π.Α
Συμμετοχές: 1964 (5η), 1968 (8η), 1984 (2η), 1988 (7η), 1992 (3η), 1996 (5η), 2000  (4η), 2004 (5η), 2008 (2η), 2012 (2η), 2016
Μετάλλια: 4 (0-3-1)
Ό,τι της στέρησε η Βραζιλία σε Πεκίνο και Λονδίνο, οι Αμερικανίδες ελπίζουν να το “κλέψουν” μέσα στο ίδιο το “σπίτι” των Ολυμπιονικών. Κάτι που, αν συμβεί, πέρα από το χαρακτήρα “άτυπης ρεβάνς” θα δώσει επικές διαστάσεις στο θρίμαβό της “αστερόεσσας”. Με τη… χρυσοσκονη και τη λάμψη του κορυφαίου παίκτη του αιώνα στον πάγκο της, Κίραλι, η φιναλίστ του 2012 “κυνηγά” στο Ρίο το πρώτο χρυσό μετάλλιο της ιστορίας της, που θα επιβεβαιώσει την ήδη θεαματική πρόοδο που έχει κανει, μετά την κατάκτηση των τίτλων του Παγκοσμίου πρωταθλήματος 2014 και του Grand Prix 2015. Στον φετινό τελικό πάντως τελικό της Ταϊλανδης οι Βραζιλιάνες κερδίσανε τις πρωταθλήτριες Βορείου & Κεντρικής Αμερικής (NORCECA), τρώγοντας στον πάγκο… πίτσα !

Πασαδόροι:  Thompson, Glass, Lloyd
Διαγώνιες:  Lowe, Murphy
Κεντρικές:  Akinradewo, Dietzen, Adams
Ακραίες:  Larson, Hill, Robinson
Λίμπερο: Banwarth
Προπονητής: K. Kiraly

russia

ΡΩΣΙΑ
Συμμετοχές: Ε.Σ.Σ.Δ 1964 (2η), 1968 (1η), 1972 (1), 1976 (2η), 1980 (1), 1988(1η), Unifited Team 1992 (2η), Ρωσία 1996 (4η), 2000 (2η), 2004 (2η), 2008 (5η), 2012 (5η), 2016
Μετάλλια
:  Ε.Σ.Σ.Δ 6 (4-2-0), Unifited Team 1 (0-1-0), Ρωσία 2 (0-2-0)
Όσο αγωνίζονταν υπό τη σημαία της Σοβιετικής Ένωσης (Ε.Σ.Σ,Δ) η “αρκούδα του παγκόσμιου βόλεϊ μέτραγε συνολικά 4 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια και δύο ασημένια, με τελυταία φορά το 1992. Τότε που στα τελη του κουμουνισμού, αγωνίστηκε στην Βαρκελώνη ως “Ενιαία Ομάδα (Unifited Team)”. Έκτοτε το χρυσό, απουσιάζει από τη ρωσική “παλέτα”, με αποτέλεσμα στις 2 τελευταίες Ολυμπιάδες οι Ρωσίδες να μένουν και εκτός 4άδας.  Η περσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης, χωρίς τις σημαίες της, Σοκόλοβα και Γκάμοβα και έχοντας περάσει από τη δίνη της γνωστής υπόθεσης ντόπινγκ με το “Meldonium”, καλείται με προπονητή τον Γιούρι Μαρίντσεφ και ταλαντούχες αθλήτριες με φοβερά προσόντα, όπως η Γκοντσάροβα, να αποδείξει πως παραμένει “άγρια και πεινασμένη” κι όχι το χαριτωμένο αρκουδάκι “Teddy Bear”, που χορεύει στο ρυθμό που του παίζουν!

Πασαδόροι:  Kosyanenko, Vetrova, Startseva, Babeshina
Διαγώνιες:  Goncharova, Malygina, Malykh
Κεντρικές:  Zaryazhko, Samoilenko, Fetisova, Lyubushkina
Ακραίες:  Kosheleva, Voronkova, Sherban, Ilchenko
Λίμπερο: Malova, Yezhova
Προπονητής: Y. Marichev

china

ΚΙΝΑ
Συμμετοχές: 1984 (1η), 1988 (3η), 1992 (7η), 1996 (2η), 2000 (5η), 2004 (1η), 2008 (3η), 2012 (5η), 2016
Μετάλλια: 5 (2-1-2)
Η χρυσή Ολυμπιονίκης της Αθήνας, παραμένει μία από τις πανίσχυρες ομάδες του γυναικείου βόλεϊ. Το δημιούργημα της θρυλικής Λανγκ Πίνγκ, μετά το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ιταλίας to 2014, σφράγισε τη φετινή πρόκριση χάρις στην 5η θέση στο Grand Prix της Ιαπωνίας, παίζοντας μάλιστα θεαματικό βόλεϊ. Σίγουρα πάντως, αν οι αντίπαλοι πάρουν αψήφιστα τις κοπέλες της “Iron Hammer”, οπως ήταν το παρατσούκλι της σπουδαίας Κινέζας προπονήτριας όταν οδηγούσε την ομαδα της σε 5 παγκόσμιου τίτλους, θα το πληρώσει… ακριβά. 

Πασαδόροι:  Qiuyue Wei, Xia Ding
Διαγώνιες:  Xiangyu Gong, Fangxu Yang
Κεντρικές:  Xinyue Yuan, Yunli Xu, Ni Yan
Ακραίες:  Changning Zhang, Rouqi Hui, Zhu Ting, Xiaotong Liu
Λίμπερο: Li Lin
Προπονήτρια: Lang Ping.

serbia

ΣΕΡΒΙΑ
Συμμετοχές: 2008 (5η), 2012 (11η), 2016
Η πορεία της σερβικής ομάδας την τελευταία δεκαετία είναι γνησίως αύξουσα! Η ομάδα του “ισόβιου” τεχνικού (2002-έως σήμερα), Ζόραν Τέρζιτς και του “δικού” μας, νταμπλούχου τεχνικού του Ολυμπιακού, Μπράνκο Κοβάτσεβιτς, καταφέρνει σχεδόν πάντα να’ ναι παρούσα σε όλα τα μεγάλα ραντεβού.
Το 2006 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα αγωνιζόμενη ως Σερβία & Μαυροβούνιο κέρδισε το χάλκινο, ενώ ένα χρόνο αργότερα στέφθηκε πανάξια πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η συντριπτική πλειοψηφία των διεθνών της αγωνίζονται σε μεγάλα ξένα πρωταθλήματα, κάτι που έχει χαρίσει πολύτιμες παραστάσεις στις ήδη ταλαντούχες αθλήτριες της “μεγάλης των Πλάβι σχολής”.
Με όπλο την συνοχή και το υπέρμετρο πάθος κάθε φορά που αγωνίζονται για το εθνόσημο, η παρέα της πρωην “ερυθρόλευκης” Μάγια Ογκνιένοβιτς, απέδειξε με το χάλκινο στο World Grand Prix του 2013 και τη 2η θέση του περσινού World Cup, ότι πάντα παραμένει μία υπολογίσιμη ομάδα. Για αυτό και η Σερβία ελπίζει, ότι μετά την λαίλαπα τραυματισμών που την οδήγησαν “άσεφτη” και άποντη, πίσω από την Αλγερία,  στην 11η και τελευταία θέση του Λονδίνου 2012, πως η 3η της ολυμπιακή συμμετοχή θα είναι και η… φαρμακερή!

Πασαδόροι: Maja Ognjenovic, Bojana Zvikovic
Διαγώνιες: Tijana Boskovic, Jovana Brakocevic
Ακραίες: Brankica Mihajlovic, Jelena Nikolic, Bianka Busa, Tijana Malesevic
Κεντρικές: Milena Rasic, Stefana Veljkovic e Jovana Stevanovic
Λίμπερο: Silvija Popovic
Προπονητής: Zoran Terzic
Β’ Προπονητής: Kovacevic Branko

Θα το παλέψουν…

Στο β’ γκρουπ δυναμικότητας περιλαμβάνονται παραδοσιακές δυνάμεις του ευρωπαϊκού βόλεϊ, όπως η Ιταλία και Ολλανδία, αλλά με μια “ατζούρι’ πινελιά, λόγω του Ιταλού τεχνικού των «οράνιε», Γκοιντέτι. Μαζί τους και άλλες δυο δυνατές ασιατικές ομάδες, οι Ιαπωνία και Ν. Κορέα, που σε σχέση με την 3η και 4η θέση του Λονδίνου, δύσκολα στο Ρίο θα βγάλουν… selfies με φόντο το βάθρο.

italy

ΙΤΑΛΙΑ
Συμμετοχές: 2000 (9η), 2004 (5η), 2008 (5η), 2012 (5η), 2016
Συνεπής σε ένα ακόμη ολυμπιακό ραντεβού η “σκουάντρα ατζούρα” κατάφερε να “σφραγίσει” την 5 συνεχόμενη πρόκρισή της τον περασμένο Μάιο στο προολυμπιακό τουρνουά της Ιαπωνίας. Με τον Μάρκο Μπονίτα από το 2014 στον πάγκο της, αντί του Μενκαρέλι, φιλοδοξεί μετά το χρυσό στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα 2002 και τα δύο ασημένια μετάλλια στο Euro 2001, 2005, ότι μπορεί να  ξεφύγει από την “κατάρα” της  5η θέσης που την κυνηγά στις τελευταίες τρεις συνεχόμενες Ολυμπιάδες, αλλά και σε World Grand Prix (2013, 2015).
Παρά το συνδυασμό ταλαντούχων, φιλόδοξων αθλητριών με έμπειρες και “πλούσιες” σε παραστάσεις από κορυφαία ξένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, η Ιταλία έχασε τη μεγάλη ευκαιρία πριν από δύο χρόνια στο δικό της Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Μιλάνο, να βρεθεί στα μετάλια και μαζί μεγάλο μέρος από την αυτοπεποίθησή της. Παρόλα αυτά η παρέα της Μαρτίνας Γκουίντζι, συντρόφου του αρχηγού της Εθνικής, Δημήτρη Τζούριτς, περιμένει την επόμενη ευκαιρία που θα παρουσιαστεί μπροστά της για να την… αρπάξει απ’ τα μαλλιά!

Πασαδόροι:  Lo Bianko, Orro
Διαγώνιες:  Centoni, Ortolani
Κεντρικές:  Chirichella, Danesi, Guiggi
Ακραίες:  Del Core, Egonu, Gennari, Sylla
Λίμπερο: De Gennaro
Προπονητής: M. Bonitta

japan

ΙΑΠΩΝΙΑ
Συμμετοχές: 1964 (1η), 1968 (2η), 1972 (2), 1976 (1η), 1984(3η), 1988 (4η), 1992 (5η), 1996 (9η), 2004 (5η), 2008 (5η), 2012 (3η), 2016
Μετάλλια: 6 (2-2-2)
Με μια ντουζίνα συμμετοχές σε Ολυμπιάδες και μισά μετάλλια σε… απόλυτη χρωματική ισορροπία, η Ιαπωνία το 1964 κέρδισε το πρώτο χρυσό στην ιστορία του αθλήματος.  Ακολούθησαν κι άλλες επιτυχίες, αλλά μετά την 3η θέση του 1984 χρειάστηκε να περιμένει 28 ολόκληρα χρόνια για να βρεθεί ξανα σε ολυμπιακό βάθρο στο Λονδίνο. Ωστόσο, με τον Μασαγιόσι Μανάμπε στον πάγκο της από το 2008,  ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 202ο στο Τόκιο, παρουσιάζει σαφή βελτίωση καθώς κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο Grand Champions Cup το 2013, το  ασημένιο μετάλλιο στο 2014 World Grand Prix στο Τόκιο, ενώ πέρυσι ήταν 6η σε World Cup και World Grand Prix.

Πασαδόροι:  Tashiro, Miyashita
Διαγώνιες:  Sakoda, Nagaoka
Κεντρικές:  Araki, Shimamura, Yamaguchi
Ακραίες:  Kimura, Sato, Ishii, Nabeya
Λίμπερο: Zayasu
Προπονητής: Μ. Manabe.

netherland

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Συμμετοχές: 1992 (6η), 1996 (5η), 2016
Είκοσι χρόνια περίμεναν οι τουλίπες για ν… ανθίσουν ξανά σε Ολυμπιακούς… μπαξέδες. Με τον Ιταλό τεχνικό Τζιοβάνι Γκουιντέτι στον πάγκο τους εδώ και ένα χρόνο οι “οράνιε”, μπορεί να μην μοιάζουν… ιπτάμενες, αλλά δείχνουν σίγουρα αναγεννημένες, ιδιαίτερα μετά την 3η θέση που κατέκτησε η παρέα της Sloetjes πριν λίγους μήνες στο Grand Prix της Ταϊλάνδης.

Πασαδόροι:  Stoltenborg, Dijkema
Διαγώνιες:  Sloetjes
Κεντρικές:  Belien, De Kruijf, Steenbergen
Ακραίες:  Plak, Grothues, Pietersen, Schoot, Buijs
Λίμπερο: Pilon
Προπονητής: G. Guidetti.

south_korea

Ν. KOΡEA
Συμμετοχές: 1964 (6η), 1968 (5η), 1972 (4η), 1976 (3η), 1984 (5η), 1988 (8η), 1996 (5η), 2000 (8η), 2004 (5η), 2012 (4η), 2016
Μετάλλια: 1 (0-0-1)
Επί σχεδόν μια δεκαετία, αρχής γενομένης από τα τέλη του’ 60, η Κορέα ήταν μια υπολογίσιμη δύναμη σε κάθε τουρνουά που συμμετείχε, με αποκορύφωμα το χάλκινο μετάλλιο στο Μόντρεαλ το 1976. Η πρωταθλήτρια των Asian Games του 2014 και φιναλίστ του 2015 στο Ασιατικό Πρωτάθλημα  απέδειξε με την 4η θέση στο Λονδίνο, πως παραμένει μία κραταιά ομάδα του ασιατικού βόλεϊ και με οδηγό την εξαιρετική Kim Yeon-Koung, δικαιούται να ελπίζει σε ακόμη καλύτερες μέρες. Έστω κι αν χρειαστεί να…φτύσουν αίμα με τον τεχνικό Lee Jung-Chul στον πάγκο, του οποίου το παρατσούκλι προέρχεται από ένα δηλητηριώδες φίδι, εξαιτίας των εξοντωτικών και δύσκολων προπονήσεων.

Πασαδόροι:  Lee Hyo-Hee, Yeum Hye-Seon
Διαγώνιες:  Kim Hee-Jin, Hwang Youn-Joo
Κεντρικές:  Yang Hyo-Jin, Kim Su-Ji, Bae Yoo-Na
Ακραίες:  Kim Yeon-Koung, Lee Jae-Yeong, Park Jeong-Ah, Nam Jie-Youn
Λίμπερο: Kim Hae-Ran
Προπονητής: Lee Jung-Chul.

Δεν αρκεί η τύχη της… πρωτάρας

Τέλος έχουμε και το – θεωρητικά πάντα- γκρουπ των ασθενέστερων ομάδων, που όσος ντόρος και να γίνεται «για την τύχη του πρωτάρη», η Αργεντινή, το Πόρτο Ρίκο αλλά και το Καμερούν θα χρειαστούν πέρα από την τυφλή θεά, πολλά… ψωμιά ακόμη μέχρι να βρεθούνε, από την παρθενική τους συμμετοχή στη διοργάνωσης, στην ελίτ των ομάδων του κόσμου.

puerto_rico

ΠΟΡΤΟ ΡΙΚΟ
Συμμετοχές:  2016
Μετά από τρεις αποτυχημένες συμμετοχές σε παγκόσμια προκριματικά Ολυμπιακών Αγώνων το Πόρτο Ρίκο κατάφερε ως γηπεδούχος πριν λίγους μήνες μπροστά στο ενθουσιώδες κοινό του στο Σαν Χουάν να πάρει στα χέρια του το ιστορικό του εισιτήριο για Ρίο! Η εμπειρία δεν λείπει από την παρέα της Μοχίκα, που τα τελευταία χρόνια ανταγωνίζεται με ομάδες της παγκόσμιας ελίτ του αθλήματος σε Παγκόσμια πρωταθλήματα και World Grand Prix. Μία επιτυχία ασφαλώς για την 2η (2009) και 3η (2013, 2015) ομάδα στο Πρωτάθλημα Βορείου & Κεντρικής Αμερικής (NORCECA), αν σκεφτεί κανείς πως όλες οι παίκτριες του πιο πετυχημένου τεχνικού της χώρας, Juan Carlos Nunez, αγωνίζονται στην εγχώρια Λίγκα!

Πασαδόροι:  Mojica, Valentin
Διαγώνιες:  Ocasio
Κεντρικές:  Oquendo, Morales, Reyes
Ακραίες:  Cruz, Enright, Santana, Rosa
Λίμπερο: Seilhamer, Venegas
Προπονητής: Juan Carlos Nunez

argentina

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Συμμετοχές: 2016
Το “Χρυσό Παιδί”,  Ντιέγκο Μαραντόνα έκανε διάσημη την Αργεντινή στην ποδοσφαιρικό πλανήτη, και ο Μέσι πότε με τα μαγικά του και πότε με τις…  στυλιστικές του προτιμήσεις συντηρεί αυτό το μύθο της “μπιανκοσελέστε”.  Ωστόσο στο βόλεϊ οι “μεθυσμένοι” από την ιστορική πρόκριση “Πάνθηρες”, όπως λένε τη γυναικεία ομάδα, θυμίζουν συγκριτικά με τα υπόλοιπα μεγαθήρια, μια πιο…. soft εκδοχή και λόγω φύλου του σαρκοφάγου αιλουροειδούς, τον αγαπημένο… ροζ Πάνθηρα! Η παρέα της πρώην άσου του Ολυμπιακού, Μποσκάτσι και της νυν άσου των Μακεδόνων Αξιού, Κλαρίσα Σαγκάρντια, αν και “στα μέρη” της τελευταία έχει αρκετές διακρίσεις (6 ασημένια-12 χάλκινα στο Πρωτάθλημα Νοτίου Αμερικής, 3 χάλκινα στο Παναμερικανικό Κύπελλο), μετά την 17η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2014, παρουσίασε αισθητή βελτίωση τερμάτιζοντας 7η στο περσινό World Grand Prix, ενώ είναι βέβαιο πως με συμμετοχές σε σημαντικά ραντεβού του αθλήματος, κόντρα σε ισχυρότερους αντιπάλους, μόνο κέρδος θα έχει στο μέλλον.

Πασαδόροι:  Castiglione, Sagardia
Διαγώνιες:  Fresco, Boscacci
Κεντρικές:  Lazcano, Sosa, Busquets
Ακραίες:  Nizetich, Fernandez, Acosta, Martinez
Λίμπερο: Rizzo
Προπονητής: Guillermo Orduna

kameroun

ΚΑΜΕΡΟΥΝ
Συμμετοχές: 2016
Το Καμερούν στην παρθενική του εμφάνιση εκπροσωπεί επάξια τον μαύρο από τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους, αυτόν της αφρικανικής ηπείρου. Οι “λέαινες” κατάφεραν όπως και το Πόρτο Ρίκο να “γράψουν ιστορία” στο εντός έδρας προολυμπιακό τουρνουά της Αφρικής στο Γιαουντέ, κερδίζοντας με 3-2 σετ την Αίγυπτο. Μία πρόκριση που για την φιναλίστ ομάδα του ομοσπονδιακού τεχνικού και πρώην διεθνή άσου, γαλλικών κυρίως ομάδων, Jean Rene Akono στο Αφρικανικό πρωτάθλημα του 2013, ισοδυναμούσε με τον… τίτλο στο Ρίο, αν σκεφτεί κανείς πως σε δύο συμμετοχές σε Παγκόσμια πρωταθλήματα κατέλαβε ισάριθμες φορές την 25η θέση!

Πασαδόροι:  Koulla, Guigolo
Διαγώνιες:  Nana
Κεντρικές:  Mogoung, Mbeza, Zessi, Ntame
Ακραίες:  Fawziya; Essissima, Bossoko, Bikatal
Λίμπερο: Nasser
Προπονητής: Jean Rene Akono.

Τα Γκρουπ των 12 μονομάχων

Α’ Γκρουπ: Βραζιλία, Ρωσία, Αργεντινή, Ιαπωνία, Κορέα, Καμερούν
Β’ Γκρουπ: ΗΠΑ, Σερβία, Κίνα, Ιταλία, Ολλανδία, Πουέρτο Ρίκο

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤV

WomenGroupsOG_pools

Κάθε αρχή και δύσκολη!

Το πρόγραμμα της σημερινής (6/8) πρεμιέρας του ολυμπιακού τουρνουά βόλεϊ Γυναικών στο Ρίο έχει ως εξής: Α όμιλος: 15.30 (ώρα Ελλάδας) Ιαπωνία-Ν.Κορέα, Β’ όμιλος: 17.35 Κίνα-Ολλανδία, Α’ όμιλος: 21.00 Βραζιλία-Καμερούν,  Β’ όμιλος: 11.05 Η.Π.Α-Πόρτο Ρίκο,  Α’όμιλο: 02.30 Ρωσία-Αργεντινή,  Β’ όμιλος: 04.35 Σερβία-Ιταλία

programm 1th day


Τ
rivial… 5 κύκλων!

*Στο γυναικείο τουρνουά του Τόκιο το 1964 μετείχαν 6 χώρες. Από την επόμενη κιόλας Ολυμπιάδα του 1968 στο Μεξικό αυξήθηκαν σε 8, αριθμός που διατηρήθηκε ως το 1992. Στα επόμενα ραντεβού μέχρι σήμερα αποφασίστηκε η συμμετοχή 12 χωρών.

Karch Kiraly diloseis

*O ομοσπονδιακός προπονητής της ομάδας γυναικών των ΗΠΑ, Karch Kiraly είναι ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία των ολυμπιακών Αγώνων, που έχει κερδίσει χρυσά ολυμπιακά μετάλλιο σε σάλα και beach volley.

cuba

*H ομάδα Γυναικών της Κούβας είναι η μόνη ομάδα στην ιστορία του θεσμού που έχει πετύχει σερί “χατ τρικ” κατακτώντας τρία συνεχόμενα χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες (1992, 1996, 2000).

guimaraes

*Ο ομοσπονδιακός τεχνικός των Γυναικών της Βραζιλίας, José Roberto Guimarães, έχει κερδίσει τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια ως προπονητής της «σελεσάο» το 1992 με την ανδρική ομάδα και το 2008, 20012 με τη γυναικεία.

cuba 2  inna-valerevna-ryskal_thumb ryskal_1

*H Κουβανή Ολυμπιονίκης, Άννα Φερνάντεζ  και η πρώην διεθνής της Σοβιετικής Ένωσης, Ίνα Βαλέριεβνα Ρίσκαλ είναι οι μοναδικές βολεϊμπολίστριες με 4 συνολικά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Φερνάντεζ αγωνιζόμενη από το 1992-2004 κέρδισε 3 χρυσά, 1 χάλκινο, ενώ η Ρίσκαλ παίζοντας από το 1964-1976 κατέκτησε 2 χρυσά, 2 ασημένια.

unifited_team

*To 1992 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης η πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση, αγωνίστηκε στη διοργάνωση της Ισπανίας ως Ενιαία Ομάδα (Unifited Team) με σημαία αυτή των 5 ολυμπιακών κύκλων και τα αρχικά “EUN”. Ήταν μια κοινή ομάδα, που αποτελούνταν από δώδεκα εκ των δεκαπέντε πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, πλήν Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας, που διαγωνίστηκαν ξεχωριστά. Αυτή ήταν και η μοναδική εμφάνιση της “ΕUN” σε Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην γυναικεία ομάδα βόλεϊ, που εκείνη τη χρονιά κέρδισε το χρυσό, αγωνίστηκαν σπουδαίες αθλήτριες, όπως οι Τατιάνα Σιντορένκο, Ιρίνα Σμίρνοβα, Εβγκενία Αρταμόνοβα, Τατιάνα Μένκοβα κ.α.

Marco-Bonitta-italia-ct  grand_ufficiale_collare

*Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Ιταλίας, Μάρκο Μπονίτα το 2002 βραβεύτηκε με το ύψιστο παράσημο τμής της Ιταλικής Δημοκρατίας (2002), αυτό του “Τάγματος της Αξίας της Ιταλικής Δημοκρατίας” από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας, Carlo Azeglio Ciampi, για την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου των “ατζούρι” στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2001 στη Βουλγαρία.