ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ζακχαίου: «Για μας ο κορονοϊός είναι πλέον… τρόπος ζωής (fot)»

Ζακχαίου: «Για μας ο κορονοϊός είναι πλέον… τρόπος ζωής (fot)»

Άρτι αφιχθείσα στους αγωνιστικούς χώρους, έπειτα από περίπου από 3 εβδομάδες καραντίνα , λόγω 9 θετικών κρουσμάτων κορονοϊού που βρέθηκαν στην ιταλική Κούνεο, η Κύπρια διεθνής άσος σε συνέντευξή της στο Volleyplanet.gr μίλησε για την πανδημία που μαστίζει την ιταλική Serie A γυναικών και τον Covid-19, που θεωρείται πλέον «τρόπος ζωής» στην γειτονική χώρα των συνολικά 1,07 εκ. κρουσμάτων και 43.589 θανάτων.

Όταν το περασμένο καλοκαίρι η 22χρονη πρώην άσος του Ολυμπιακού, Κατερίνα Ζακχαίου έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα της, για να παίξει στην Ιταλία, ήξερε πως θα πρέπει να κυκλοφορεί παντού με μάσκα και να είναι ιδιαίτερη προσεκτική, με το κορονοϊό να “θερίζει” στη χώρα.

zakxaiou 3

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε η νεαρή μπλοκέρ από τη Λεμεσό στο Volleyplanet.gr, με τον ιό να’ χει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα των ομάδων,  δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως θα περνάει από covid test δύο φορές την εβδομάδα, ότι δεν θα μπορεί να αφήσει τίποτα από τα προσωπικά της είδη στα αποδυτήρια, πως θα έπαιζε μπροστά σε άδειες κερκίδες και ότι το lockdown στη γειτονιά θα γινόταν πλέον ρουτίνα στη ζωή της…

cuneo_maskes

VP: Πως είναι να ξαναμπαίνεις στο γήπεδο, κόντρα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, έπειτα από περίπου ένα μήνα καραντίνας στο σπίτι;

Στο τελευταίο ματς με τη Νοβάρα υπήρχε μια κούραση στην ομάδα, δεν είχαμε… αναπνοές. Γενικά είναι πολύ δύσκολο να επανέλθεις στην κανονική σου φυσική κατάσταση μετά τον ιό, να επανέλθεις 100%, γιατί πριν από τον κορονοϊο ήμασταν σε πολύ καλή φόρμα και κερδίζαμε ομάδες που βρίσκονταν στις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας. Πιστεύω ότι σιγά-σιγά και με πολύ προπόνηση ότι θα ξαναβρούμε τον αρχικό μας ρυθμό. Απλά χρειάζεται χρόνος…
Ήταν πάρα πολλά τα κρούσματα, αλλά δεν μπορώ να μιλήσω συγκεκριμένα, αφού πρόκειται για προσωπικά δεδομένα, τα οποία προστάτεψαν και η διοίκηση της ομάδα μας, αλλά και η ιταλική Ομοσπονδία. Ευτυχώς όμως το ξεπεράσαμε όλες και είμαστε πάρα πολύ καλά.

cuneo_strantzali_zakxaiou 3

VP: Πως βίωσες την κατάσταση μέσα από τόσα πολλά κρούσματα κορονοϊού στην Κούνεο;
Μερικές συμπαίκτριές μου είχαν συμπτώματα, προβλήματα στην αναπνοή, είχαν χάσει τη γεύση τους, ενώ άλλες ήταν ασυμπτωματικές. Απλά στο γήπεδο, όταν μπαίνεις έχεις μεγάλο θέμα με τις αναπνοές, δεν είναι απλά μία γρίπη, που την περνάς έτσι. Εμείς κάναμε σαν ομάδα όλες τις εξετάσεις και όλα τα αποτελέσματα βγήκαν αρνητικά. Από την αρχή που ήρθαμε μέχρι τώρα στην Ιταλία, φοράμε μέσα και έξω μάσκες, στα αποδυτήριά δεν αφήνουμε τίποτα εκτεθειμένο και αμέσως μετά τους αγώνες τα απολυμαίνουμε.  Τα μέτρα είναι πολύ αυστηρά, αφού να φανταστείτε στα αποδυτήρια δεν μας επιτρέπουν να αφήσουμε ΤΙΠΟΤΑ. Έχουμε όλοι καταλάβει, πως αν “κολλήσει” μία κοπέλα, μετά μπορεί να “κολλήσουν” όλες. Ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός και δεν έχει καμία σχέση με την απλή γρίπη. Μπορεί από ένα κρούσμα να “κολλήσει” ολόκληρη ομάδα, όπως συμβαίνει τώρα στο Κιέρι, όπου υπάρχουν κρούσματα covid-19 σχεδόν σε όλη την ομάδα.

cuneo

VP: Πως πέρασες τον χρόνο σου στην καραντίνα;
Στην καραντίνα κάναμε γυμναστική στο σπίτι και… ας είναι καλά το Netflix! Είδα πολλές ταινίες, ενώ είχα την ευκαιρία να μιλήσω και να επικοινωνήσω με πολλούς φίλους και την οικογένειά μου. Από την αρχή που ακούστηκε για κρούσματα στην ομάδα, πολύς κόσμος ανησύχησε και δέχθηκα «βομβαρδισμό» από sms και μηνύματα στα social media, που ρώταγαν να μάθουν τι είχε γίνει. Έχουμε συνηθίσει όμως πλέον και ξέρουμε πως θα περάσουμε τον χρόνο μας.

zakxiou 2

VP: Τι θα έλεγες σε όσους μιλάνε για… θεωρίες συνομωσίας;

Tο μόνο που έχω να πω, σε όσους πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ο ιός, είναι ότι θα πρέπει να μείνουν 14 μέρες σε καραντίνα και μετά θα καταλάβουν… Είχα συμπαίκτριές μου που έμειναν 20 μέρες και δεν είχαν νοσήσει σοβαρά. Γενικά όταν ήρθα στην αρχή εδώ, τον Ιούλιο παρά τους θανάτους που είχαμε στην Ιταλία από το πρώτο κύμα της πανδημίας, όλα ήταν πιο χαλαρά. Μπαράκια ανοιχτά, πολύς κόσμος στα καφέ, πολίτες να κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς μάσκες…. Τώρα πλέον, επειδή το Κούνεο εντάσσεται στις “κόκκινες περιοχές” της Βόρειας Ιταλίας, υπάρχει περισσότερος φόβος, αλλά νομίζω πως η νεολαία δεν σκέφτεται, όπως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία Ότι δηλαδή μπορεί να κινδυνέψουν και να πεθάνουν ακόμη από τον ιό. Αυτή την περίοδο, στην πόλη έχουμε ολικό lockdown, η κυκλοφορία απαγορεύεται, αλλά επειδή η ομάδα μας είναι επαγγελματικού επιπέδου, εμείς τουλάχιστον μπορούμε κατ’ εξαίρεση να κυκλοφορούμε και να πηγαίνουμε στις προπονήσεις.

zakxaiou_maska_cuneo

VP: Σε αντίθεση με την Ελλάδα η διεξαγωγή των πρωταθλημάτων βόλεϊ στην Ιταλία συνεχίζονται, έστω και μετ’ εμποδίων, όπως σε όλη την Ευρώπη, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Σε φοβίζει σα σκέψη το ενδεχόμενο να ανασταλεί και φέτος η Serie A λόγω covid-19;

Θέλω να πιστεύω πως δεν θα αναγκαστούμε στο μέλλον να σταματήσει το πρωτάθλημα, γιατί σαν επαγγελματίες αθλητές και αθλήτριες θα καταστραφούμε… Όσο κι αν ακούγεται άσχημο σε κάποιους, αυτή είναι η δουλειά μας. Δεν μπορώ εγώ να είμαι στο λαπ τοπ και να δουλεύω από το σπίτι. Για αυτό και κορονοϊό να κολλήσεις, θα πρέπει πάλι μετά την καραντίνα να επιστρέψεις στο γήπεδο.

zakchaiou

Για μας ο κορονοϊός είναι πλέον τρόπος ζωής! Και επειδή είμαστε μικρές σε ηλικία, σε σχέση με άλλους ανθρώπους ευπαθών ομάδων, πιστεύουμε ότι μπορούμε να το ξεπεράσουμε. Θεωρώ πάντως επειδή ζούμε σε αυτή την τρέλα, ότι όσο και να προφυλαχθείς, όλοι κάποια στιγμή θα κολλήσουμε! Δεν υπάρχει περίπτωση… Τώρα απλά επειδή είμαστε πχ 18 άτομα στην ομάδα, με το που θα κολλήσει μία, θα περάσουμε εξετάσεις και θα μπούμε αμέσως σε καραντίνα. Φανταστείτε ότι μόνο μια ομάδα δεν έχει κολλήσει καθόλου μέχρι στιγμής από όσες παίζουν στη Serie A! Ελπίζω και εύχομαι να μη χρειαστεί φέτος να ανασταλεί το πρωτάθλημα, όπως στην Ελλάδα… Τι να πω, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, θα πάρει 1-2 χρόνια ακόμη και θα είναι πλέον τρόπος ζωής. Να δούμε πως θα περάσει αυτή χρονιά και έχει ο Θεός…

cuneo_zakxaiou

VP: Πως είναι να παίζεις μπροστά σε άδειες κερκίδες;

Το να παίζεις χωρίς θεατές είναι ό,τι χειρότερο έχω ζήσει μέχρι τώρα στα γήπεδα! Μπορεί να γίνεται μια “ματσάρα” στα πρώτα σετ  και ξαφνικά να πέφτει ο ρυθμός και να βλέπεις ένα “κακό” παιχνίδι. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει το χειροκρότημα, οι φωνές των φιλάθλων στα σερβίς η στους πόντους που κερδίζεις. Ειδικά στην Ιταλία, που έβλεπα πριν έρθω σε  βιντεάκια όλα τα γήπεδα κατάμεστα , τώρα που οι κερκίδες είναι άδειες, είναι πραγματικά πολύ άσχημο.

zakxaiou_cuneo_novara

VP: Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ ελληνικού και ιταλικού πρωταθλήματος;

Η Ιταλία, όσον αφορά στο βόλεϊ, είναι… άλλη φάση! Εδώ βλέπεις το γήπεδο που χωράει 5.000 κόσμο και σε πιάνει δέος. Γενικά και οι προπονήσεις, η αντιμετώπιση των ανθρώπων της ομάδας, από συμπαίκτριες και παράγοντες, είναι πολύ πιο επαγγελματικά τα πράγματα. Πέρα από τις προπονήσεις μας, δεν μας απασχολεί κάτι άλλο… Ακόμη και ότι μετά τους αγώνες μας παίρνουν τα ρούχα μας και μας τα φέρνουν σιδερωμένα, χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε τίποτα εμείς…  Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις ότι νοιάζεται κάποιος για την… Κατερίνα και δεν θα χρειαστεί να πας σπίτι να βάλεις πλυντήριο και σίδερο…

zakxaiou

VP: MVP σε φιλικό τουρνουά προετοιμασίας, MVP με 20π, 7 μπλοκ στο ματς με Κιέρι, ενώ σε 5 αγώνες που έπαιξες είχες συγκομιδή 66π και 26 μπλοκ. Περίμενες τέτοια απόδοση με το “καλημέρα” στη Serie A; 

Πραγματικά δεν περίμενα από τόσο νωρίς να κάνω τόσο καλές εμφανίσεις! Όταν ήρθα εδώ ήταν άλλες οι πάσες, άλλες οι ταχύτητες σε σχέση με την Ελλάδα που ήταν πολύ πιο χαλαρές και πίστευα ότι θα δυσκολευτώ. Τελικά όμως μετά από 3 μήνες προπονήσεων προσαρμόστηκα στα νέα δεδομένα, πάω πιο γρήγορα στην μπάλα, ο προπονητής είναι από πάνω μου για να μου δείξει στο Video τι λάθη κάνω  και γενικά νιώθω ότι βελτιώνομαι από μέρα σε μέρα.

strantzali_zakxaiou_pizza

VP: Πόσο έχει βοηθήσει στην προσαρμογή σου η παρουσία της Στράντζαλη στην ομάδα;

Φυσικά και με έχει βοηθήσει το γεγονός ότι είναι μαζί μου μία πολύ καλή αθλήτρια που μιλάμε την ίδια γλώσσα, όπως η Όλγα (σ.σ Στράντζαλη). Γενικό όταν άκουσα πως θα’ χω μια Ελληνίδα στην ομάδα χάρηκα πάρα πολύ. Το γεγονός ότι η Όλγα, παίζει για πολλοστή χρονιά εκτός Ελλάδας και ξέρει να διαχειριστεί κάποιες καταστάσεις,  με βοηθάει ασφαλώς αρκετά. Κάνουμε πολύ παρέα, μιλάμε ελληνικά και μερικές φορές έχει πολύ πλάκα που δεν καταλαβαίνουν οι άλλοι.

strantzali_zakxaiou_mirror

VP: Οπότε να υποθέσω πως είστε και δωμάτιο μαζί στις αποστολές;

Μέχρι τώρα έχουμε κάνει δύο αποστολές για ματς εκτός έδρας, αλλά δεν έτυχε να είμαστε μαζί δωμάτιο. Το ποιές κοπέλες θα είναι μαζί στο δωμάτιο το κρίνουν οι προπονητές και μέχρι στιγμής γίνεται… rotation! Λογικά κάτι θα ξέρουν που δεν μας βάζουν εμάς τις δύο μαζί ( γέλια).

zakxaiou

VP: Μετάνιωσες που άφησες τον Ολυμπιακό για την Κούνεο;

Όχι, απεναντίας χαίρομαι πολύ που αποφάσισα να κάνω το βήμα και να έρθω στην Ιταλία. Η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα έκανα “ζωάρα”, αλλά αν δεν αποφάσιζα να φύγω, θα ήμουν “σταθερή” και δύσκολα θα μπορούσα να βελτιωθώ περισσότερο.
Με ρωτούσαν πχ στις αρχές όταν έφυγα από τον Ολυμπιακό, «γιατί αφήνεις την νταμπλούχο ομάδα της Ελλάδας, για την 10η ομάδα της Serie A” και δεν μπορούσα να τους εξηγήσω ότι δεν έχει καμία σχέση το ελληνικό πρωτάθλημα με το ιταλικό. Σε ένα δύσκολο πρωτάθλημα, όπως η Serie A θα δω διαφορά και θα γίνω καλύτερη παίζοντας με δυνατές αντιπάλους. Όπως θα βελτιωθείς και μέσα από τις σκληρές προπονήσεις. Φέτος στο ιταλικό πρωτάθλημα πέρα από τα 2-3 μεγάλα φαβορί για τον τίτλο, όλες οι άλλες  θέσεις “παίζουν”.

zakxaiou_strantzali

Εμείς, αν δεν έχουμε πάλι διακοπές και καραντίνες, πιστεύω, παρά το χαμηλό μέσο όρο ηλικίας (σ.σ 22χρ), ότι μπορούμε να τερματίσουμε στην 6άδα. Τώρα μας μένουν 8 ματς στον α’ γύρο και πρέπει όσο κι αν δεν έχουμε βρει ακόμη τις δυνάμεις και το ρυθμό μας να τα τελειώσουμε μέσα στο μήνα, παίζοντας συνέχεια Τετάρτη-Κυριακή.