ΕΝΩΣΕΙΣ-ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ

Η Άμιλλα δίνει το παράδειγμα με βόλεϊ καθιστών

Η Άμιλλα δίνει το παράδειγμα με βόλεϊ καθιστών

Σε ένα πραγματικά αξιέπαινο event, από το οποίο δεν πρέπει να λείψει κανένας φίλος του αθλητισμού, αφού έχει ελεύθερη είσοδο, ο Α.Π.Σ. ΆΜΙΛΛΑ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ διοργανώνει την Κυριακή 29 Μαϊου 2016 στις 17.30, στο Νέο κλειστό γυμναστήριο Καματερού αγώνες επίδειξης βόλεϊ καθιστών (sitting volley).

Στους αγώνες, που έχουν ως σκοπό την προώθηση και στήριξη του αθλήματος των παραολυμπιακών του βόλεϊ καθιστών, θα συμμετάσχουν αθλητές της “πρώην” Εθνικής ομάδας και προπονητές του γηπεδούχου συλλόγου.

1981165

Στο τέλος της εκδήλωσης θα απονεμηθούν μετάλλια και αναμνηστικά διπλώματα στους αθλητές, που ξεχωρίζουν για την ψυχική τους δύναμη και την “ατσάλινη” τους θέληση για μία κανονική ζωή, σε πείσμα μιας άσχημης στιγμής της μοίρας, αποτελώντας λαμπρό παράδειγμα και πηγή έμπνευσης για όλους τους συνανθρώπους μας.

Λίγα λόγια για το άθλημα

Η Πετοσφαίριση καθιστών αθλητών έκανε την εμφάνισή της το 1956 και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ομαδικά αθλήματα για αθλητές με αναπηρία. Οι διαφορές μεταξύ Παραολυμπιακής και Ολυμπιακής Πετοσφαίρισης είναι ελάχιστες. Συγκεκριμένα, στην Πετοσφαίριση καθιστών, οι διαστάσεις του γηπέδου είναι μικρότερες, το φιλέ (δίχτυ) τοποθετείται σε πιο χαμηλό ύψος, ενώ οι αθλητές αγωνίζονται καθιστοί.

Το άθλημα απαιτεί ένταση, αγωνιστικότητα, συνεργασία και στρατηγική από τους συμμετέχοντες. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν αθλητές με κινητικές αναπηρίες (ακρωτηριασμό ή άλλη κινητική αναπηρία). Στην Πετοσφαίριση καθιστών οι αθλητές και αθλήτριες, μολονότι δεν κατατάσσονται σε κατηγορίες όπως στα άλλα αθλήματα, πρέπει να πληρούν τους όρους της ελάχιστης αναπηρίας.
Οι αγώνες διεξάγονται μεταξύ δύο ομάδων σε κλειστό γήπεδο, σε αγωνιστικό χώρο διαστάσεων 10 x 6 μέτρων. Κάθε ομάδα αποτελείται από έξι βασικούς παίχτες, ενώ οι αναπληρωματικοί δεν ξεπερνούν τους έξι.

Η Πετοσφαίριση καθιστών καλλιεργείται στην Ελλάδα από το 2001 και μέχρι στιγμής έχουν σχηματίσει ομάδες τα σωματεία: Σπάρτακος, Αετοί, Αετοί Κρήτης, Λάζαρος Στεφανίδης ο Μακεδόνας, ΠΑΣΚΑ και Τριπτόλεμος. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας ήταν οι πρώτοι Αγώνες που συμμετείχε Ελληνική Ομάδα Πετοσφαίρισης Καθιστών. Επίσης η Εθνική Ομάδα έχει αγωνιστεί στα Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του 2003, 2005 και 2007.

Πηγή: www.paralympic.gr