Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Οικονόμου: «Να μην συρρικνωθεί το επίπεδο του πρωταθλήματος»

Οικονόμου: «Να μην συρρικνωθεί το επίπεδο του πρωταθλήματος»

Ο Λαρισαίος τεχνικός, Απόστολος Οικονόμου μιλάει στο Volleyplanet.gr για την πιθανή αλλαγή του format συστήματος διεξαγωγής του πρωταθλήματος στην κορυφαία κατηγορία γυναικών, καταθέτοντας προβληματισμούς σε σύγκριση και με τα άλλα προηγμένα πρωταθλήματα της Ευρώπης ενώ βάζει τον πήχη ψηλά με αυτά που θα έπρεπε να κάνει η Ομοσπονδία αλλά και τα σωματεία για να δημιουργήσουν ένα ελκυστικότερο και πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον όπου οι κορυφαίες ομάδες θα κοσμουν την Α1 γυναικών!

«Καταρχήν θεωρώ πως τα κριτήρια για να θεσπίσεις ένα σύστημα για την ανώτερη κατηγορία γυναικών είναι τα εξής: Α) Να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιο Β) να είναι όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικό-ελκυστικό ως προϊόν. Εν προκειμένω, αυτό που φέρεται ως προτεινόμενο σύστημα θεωρώ πως υστερεί και στους δυο τομείς! Δίκαιο δεν είναι γιατί η κατάταξη θα έχει σχέση και με την δυναμικότητα του κάθε ομίλου, συν το γεγονός πως αρκεί μια αγωνιστική για να χαθούν τα πάντα σε περίπτωση που θα έχεις να αντιμετωπίσεις μια ασθένεια ή έναν τραυματισμό. Επίσης, ανταγωνιστικό δεν θα είναι γιατί τα παιχνίδια θα είναι μόνο 2 ΠαρακευοΣαββατοκύριακα, οπότε τα ΜΜΕ θα ασχοληθούν μόνο 2 τριήμερα με την κορύφωση της Α1», είναι το αρχικό σχόλιο του Αποστόλη Οικονόμου που φέτος κάθισε στον πάγκο του Πανναξιακού μιας παραδοσιακά ανταγωνιστικής ομάδα τα τελευταία χρόνια στην Α1.

«Πρωτάθλημα 12 ομάδων – Να πλησιάσουμε το επίπεδο άλλων ευρωπαϊκών κρατών»

Παράλληλα, ο έμπειρος κόουτς καταθέτει και την πρότασή του για το σύστημα διεξαγωγής που θα αναπτύξει περισσότερο την Α1 γυναικών: «Σε καμία άλλη προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα η αντίστοιχη volleyleague δεν πραγματοποιείται σε ομίλους, αφού μην ξεχνάμε ότι το επίπεδο του ελληνικού γυναικείου βόλεϊ αντικατοπτρίζεται στον ευρωπαϊκό χάρτη από δυο παράγοντες: την πορεία της εθνικής μας ομάδας που ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχει μπει σε έναν πολύ καλό δρόμο επιτυχιών, αλλά και το οργανωτικό – ανταγωνιστικό επίπεδο της Volleyleague. Για αυτό θεωρώ πως μονόδρομος για να αναπτύξουμε την volleyleague περισσότερο ετσι ώστε να πλησιάσει στο επίπεδο των άλλων ευρωπαϊκών κρατών θα ήταν στο ΥΠΑΡΧΟΝ πρωτάθλημα των 12 ομάδων: Να παραμείνουν τα play out, για την παραμονή Εισαγωγή play off 6 ή 8 ομάδων (Στα play off 6 ομάδων, οι 2 πρώτοι απλά θα προκρίνονταν κατευθείαν στον ημιτελικό του πρωταθλήματος και θα περίμεναν τους άλλους 2 που θα προέρχονται από τα παιχνίδια 4-5 & 3-6). Στα play off 8 ομάδων, θα διεξάγονταν κανονικά όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες (1-8 , 2-7 ,3-6 ,4-5 κ.ο.κ )».

«Να μην συρρικνωθεί το επίπεδο του πρωταθλήματος λόγω συμφερόντων»

Τέλος, ο έμπειρος κόουτς κάνει προτάσεις και επί του οργανωτικού, σημειώνοντας: «Θα πρέπει να αναλάβουν ευθύνη και οι ομάδες σε συνδυασμό με την Ομοσπονδία, έτσι ώστε να αναλάβουν την αναβάθμιση του οργανωτικού τομέα της volleyleague κάνοντας τεράστιες προσπάθειες με στόχο τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών που θα επιτρέψουν: 1. Την κεντρική συμφωνία με τηλεοπτικό δεκτή 2. Την εξεύρεση Κεντρικού χορηγού πρωταθλήματος και επιμέρους μικρότερων χορηγών (ξενοδοχεία – εστιατόρια , τουριστικά γραφεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των μη παραγωγικών εξόδων των ομάδων) 3. Την δημιουργία ξεχωριστής ιστοσελίδας για την volleyleague 4. Τη θέσπιση συνεργασίας με την Data project ώστε τα στατιστικά να είναι πολύ πιο αξιόπιστα 5. Την καθιέρωση συνέντευξης τύπου και εβδομαδιαίας εκπομπής, τηλεοπτικής ή διαδικτυακής αποκλειστικά για το γυναικείο βόλεϊ με συνεντεύξεις πρωταγωνιστών & τηλεοπτικά πλάνα από παιχνίδια. Θεωρώ πως η επιδίωξη της Ομοσπονδίας πρέπει να έχει γνώμονα ότι στην ανώτερη κατηγορία του ελληνικού γυναικείου βόλεϊ (volleyleague) θα έπρεπε να συμμετάσχουν μόνο εκείνες οι ομάδες που μπορούν να ανεβάσουν τον πήχη σε όλους τους τομείς (οργανωτικό – οικονομικό – αγωνιστικό – τεχνοκρατικό), ετσι ώστε να μπορούν να κερδίζουν την συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα & όχι το επίπεδο του πρωταθλήματος να συρρικνώνεται λόγω μικροπολιτικών συμφερόντων για να συμμετάσχουν ολοένα και περισσότερες ομάδες που υστερούν σε πολλούς από τους παραπάνω τομείς».