ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Καραχάλιος: «Λεπτομέρειες και ημέρα θα κρίνουν τα μετάλλια»

Καραχάλιος: «Λεπτομέρειες και ημέρα θα κρίνουν τα μετάλλια»

Ανήμερα της πρεμιέρας του ολυμπιακού τουρνουά beach volley στην κοσμοπολίτικη Κόπακαμπανα, ο επιτυχημένος head coach των διεθνώνμας Κοτσι/Ζούπα και των Γερμανίδων πρωταθλητριών Λάμπουρερ/Σούντε και πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός, Σπύρος Καραχάλιος, αποκλειστικά στο Volleyplanet, αναλύει με την εμπειρία του το στυλ και τις συνήθειες των ομάδων και επιχειρεί μεσω μιας διεισδυτικής ματιάς να προβλέψει την τελική 4άδα του τουρνουά.

karaxalios_KOTSI_ZOUPA

Του Σπύρου Καραχάλιου

Beach Volleyball / RIO 2016…
Η μεγάλη στιγμή έφτασε, σήμερα ξεκίνησαν οι αγώνες για το Ολυμπιακό τουρνουά Beach Volleyball στην Βραζιλία! Το τουρνουά φιλοξενείται στην περίφημη παραλία Copacabana και το άθλημα επιστρέφει στον φυσικό του χώρο, σε παραλία, μετά από αρκετά χρόνια και τους Ολυμπιακούς Αγώνες Sydney 2000.

Για το Beach Volleyball οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν την κορυφαία αθλητική διοργάνωση και για όλες τις ομάδες την κορύφωση ενός 4ετούς κύκλου και προγραμματισμού. Οι φίλοι του αθλήματος αναμένουν με αγωνία συναρπαστικά παιχνίδια και μεγάλες μάχες που θα οδηγήσουν στα πολυπόθητα Ολυμπιακά μετάλλια. Μέσα από την εμπειρία μου θα προσπαθήσω να σας δώσω μια εικόνα για το τι περιμένουμε να δούμε σε αυτό το ολυμπιακό τουρνουά ανδρών και κάποια προγνωστικά για τα μετάλλια, αν και νομίζω ότι το τουρνουά είναι πολύ ανοιχτό.

Το επίπεδο των ομάδων είναι «ασφυκτικά» κοντά στον τελευταίο ολυμπιακό κύκλο, μικρές λεπτομέρειες και η απόδοση σε δεδομένες στιγμές θα κρίνουν τον νικητή στην κορυφαία αυτή διοργάνωση.

Αρχικά να αναφέρουμε ότι τα Ολυμπιακά τουρνουά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, οπότε και μικρότερη συχνότητα αγώνων για τις ομάδες. Γεγονός που απαιτεί μια ειδική διαχείριση καθώς οι αθλητές είναι συνηθισμένοι να παίζουν καθημερινά 2-3 αγώνες στις υπόλοιπες μεγάλες διοργανώσεις. Επιπλέον, υπάρχει πολύ μεγαλύτερος χρόνος αποκατάστασης και αναλυτικής προετοιμασίας, από αγώνα σε αγώνα. Επομένως, όσον αφορά την κατάκτηση των μεταλλίων στο Ρίο, καθοριστικό παράγοντα θα μπορούσε να αποτελέσει η εμπειρία από προηγούμενους ολυμπιακούς αγώνες. Με βάση τα παραπάνω, καλές πιθανότητες για την 4αδα συγκεντρώνουν οι εξής:

alison_beach

• Αμερική – Με τον Dalhausser να έχει ήδη κατακτήσει χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο το 2008
στο Πεκίνο
• Βραζιλία – Με τον Alison να έχει κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στους προηγούμενους
ολυμπιακούς αγώνες, Λονδίνο 2012
• Λετονία – Με τον Smedins να έχει κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Λονδίνο και τον
Samoilovs να αγωνίζεται για 3η φορά σε ολυμπιακούς αγώνες
• Ολλανδία – Με τον Nummerdor να έχει τερματίσει 4ος στο Λονδίνο 2012 και να μεταφέρει
πολύ μεγάλη εμπειρία από volley γενικότερα.

Στο Ρίο θα παρακολουθήσουμε διάφορα μοντέλα Beach Volleyball… Ο Dalhausser έχει ξεκάθαρα επιστρέψει στον τρόπο παιχνιδιού που του έδωσε το χρυσό μετάλλιο στο Πεκίνο, με τον Lucena σε ρόλο Rogers. Δηλαδή, έμφαση σε μπλοκ / άμυνα με πολύ καλό αμυντικό παίχτη, ικανό μπλοκέρ με καλό jump σέρβις, ελάχιστα λάθη και πολλές 2ες επιθέσεις στην επιθετική ανάπτυξη.

Στο ίδιο μοντέλο έχουν βασιστεί και οι Ιταλοί Nicolai / Lupo, ενώ οι έταιροι Ιταλοί Carambula / Ragnhieri έχουν προσθέσει λίγο τρέλα και αυθορμητισμό στο δικό τους παιχνίδι.

Οι Ολλανδικές ομάδες θα παίξουν με πολύ δύναμη στην αλλαγή και ρίσκο στο σέρβις, και μόνο με πολύ ψηλό και καλό μπλοκ απέναντι μπορείς να τους προβληματίσεις.

Οι Βραζιλιάνοι συνεχίζουν στο δικό τους μοντέλο, με πάρα πολύ μεγάλο όγκο προπόνησης που αποσκοπεί στο εξαιρετικό ball control και την ακρίβεια σε κάθε ενέργεια, χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Bruno. Οι Pedro / Evandro βασίζονται στο φονικό σέρβις του δεύτερου και το καλο side out.

Προσωπικά μου αρέσει πολύ το μοντέλο της Πολωνίας που βασίζεται στην υψηλή τεχνική, την ακρίβεια στις μεταβιβάσεις, με διάφορους τρόπους επιθετικής ανάπτυξης και πάρα πάρα πολύ στοχευμένη τακτική ανάλογα με τον αντίπαλο. Οι Kantor / Losiak είναι μια από τις θεαματικότερες και νεότερες ομάδες ηλικιακά στο τουρνουά, αλλά αποτελεί ερωτηματικό σε τι κατάσταση θα βρεθούν καθώς ο Kantor είναι εκτός τις τελευταίες εβδομάδες με σπασμένο δάχτυλο στο δεξί χέρι.

carambugla_beach

Για το τέλος άφησα τους Λετονούς Samoilovs / Smedins, που είναι η μοναδική ομάδα σε αυτό το επίπεδο που παίζουν χωρίς εξειδίκευση σε μπλοκ / άμυνα. Δύο ολοκληρωμένοι αθλητές που είναι καλοί σε όλα τα στοιχεία του παιχνιδιού και βασίζονται στην πολύ καλή φυσική κατάσταση και την μαχητικότητα τους.

Να θυμίσουμε ότι οι Αμερικανοί Blanton / Fonoimoana ήταν η τελευταία ομάδα, χωρίς εξειδίκευση σε μπλοκ / άμυνα, που κέρδισε μετάλλιο σε ολυμπιακούς αγώνες (Sydney 2000).

Κατά τα άλλα πάμε για ένα ολυμπιακό τουρνουά, που 14 ομάδες έχουν κατακτήσει μετάλλια σε κάποια από τα Major / Grand Slam του FIVB World Tour! Για ποια προγνωστικά μιλάμε;

Με πολύ διπλωματία, θα τολμήσω να πω ότι οι 4 χώρες που θα διεκδικήσουν τα μετάλλια θα είναι αλφαβητικά Αμερική / Βραζιλία / Λετονία / Ολλανδία! Αφήνω στους υπόλοιπους να συμπληρώσουν τα ονόματα των ομάδων και το χρώμα των μεταλλίων!
Καλή μας απόλαυση!