DARK ROOM

Διεθνείς Βραζιλιάνοι άσοι «μολύνουν» αστέγους με τον… ιό της αγάπης (fot)

Διεθνείς Βραζιλιάνοι άσοι «μολύνουν» αστέγους με τον… ιό της αγάπης (fot)

“Η ενσυναίσθηση είναι το παλτό που χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσει την παγωνιά της αδιαφορίας. Κοιτάξτε στην ντουλάπα σας, ένα ζεστό ρούχο δεν θα σας λείψει, αλλά θα κάνει μια μεγάλη διαφορά στη ζωή εκείνων που έχουν ανάγκη”.

Αυτό είναι το σύνθημα της “Pandemia do Bem”, μιας εκστρατείας αλληλεγγύης και αγάπης που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα στη δοκιμαζόμενη από την πανδημία του κορονοϊού, Βραζιλία, προκειμένου να “απαλύνει”τις πληγές που άνοιξαν σε εκατομμύρια εργαζόμενους και νοικοκυριά οι οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης της πανδημίας του Covid19.

pademia_do_boem

Με την κατάσταση στη  χώρα, να παραμένει δραματική, καταγράφοντας 711 χιλιάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα  και συνολικά πάνω από 37 χιλιάδες θανάτους, 849 εκ των οποίων το τελευταίο 24ωρο, στο Μπέλο Οριζόντε, η οργάνωση “Πανδημία του καλού”, ανοίγει την αγκαλιά της και επιχειρεί  να… μολύνει όσο περισσότερους ανθρώπους χρειάζονται βοήθεια!

Περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βραζιλία έχουν εγγραφεί επίσημα στα προγράμματα χορήγησης εκτάκτων βοηθημάτων, η ανεργία προβλέπεται να εκτοξευτεί περίπου στο 18% της ανεργίας, ενώ θλιβερά είναι και τα ποσοστά των άστεγων.

Σε αντίθεση με τον κορονοϊό, στην “πανδημία του καλού” η απόσταση “βλάπτει”, καθώς στόχος είναι οι άνθρωποι να έρθουν όσο πιο κοντά γίνεται, τόσο ώστε, να καταφέρουν να “αγγίξουν” και να ζεστάνουν με αγάπη, καλοσύνη και ανθρωπιά, τις καρδιές των συνανθρώπων τους που χρειάζονται βοήθεια .

pandemia

Η πείνα, η θλίψη και η μοναξιά που αντιμετωπίζουν άστεγοι κυρίως εν μέσω του κορονοϊού, έχουν συγκινήσει οικογένειες, φίλους και απλούς εθελοντές, που αγοράζουν τρόφιμα, ρούχα, κουβέρτες, παπούτσια, μάσκες κα,  και τα διανέμουν στην περιοχή. Μέσα σε δυο μήνες, χωρίς την συνδρομή κυβερνητικών αξιωματούχων, απλοί άνθρωποι έχουν δωρίσει φαγητό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε περισσότερα από 450 νοικοκυριά.

Παρά τον πολλαπλασιασμό των δράσεων αλληλεγγύης και την κατακόρυφη αύξηση συμμετοχών νέων μελών σε αυτή την φιλανθρωπική πρωτοβουλία, δεν είναι λίγοι οι άστεγοι Βραζιλιάνοι, που δυσκολεύονται να βρούνε ρούχα η παπούτσια στο μέγεθός τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προστατευθούν από το κρύο.

brazil_koronoios

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο 47χρονος Taydson Aparecido “Baiano” Tomás. Μολονότι έχει ύψος 1,76 μέτρα, τα άκρα του είναι πλεώρια και φοράει 48 νούμερο παπούτσι. Ευτυχώς για ανθρώπους σαν αυτόν, υπάρχουν πολλοί αθλητές,  που προσφέρουν  ρούχα και παπούτσια στα μέτρα τους.

brazil_baiano

“Η δυσκολία είναι ακριβώς αυτή: Να βρούμε κάτι στο μέγεθός μας. Όταν προσπαθώ να αγοράσω κάτι, ο πωλητής γελάει με το σώμα μου. Για μένα είναι τεράστια η ικανοποίηση να φοράω τα ρούχα παικτών υψηλού επιπέδου. Που έχουν τιμήσει το εθνόσημο και παρόλο που εκείνοι δεν υποφέρουν, όπως εμείς, κάνουν μια τόσο ευγενική χειρονομία” λέει ο 47χρονος “Baiano”, προβάροντας τα καινούργια του παπούτσια.

Wallace_brazil

Μεταξύ των παικτών που έκαναν δωρεές στο «Pandemia do Bem», στο Μπέλο Ορίζόντε ήταν ο διεθνής διαγώνιος της τουρκικής Sport Toto, Γουάλας ντε Σόουζα (1.98μ), που φέτος θα αγωνιστεί για πρώτη φορά εκτός συνόρων και ο κεντρικός της “σελεσάο”, Οτάβιο Πίντο (2.02μ), που ανανέωσε τη συνεργασία του με τη Σάντα Κρουζέιρο. “Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε. Οι ψηλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να βρουν μεγαλύτερα ρούχα, τζιν, παπούτσια και το να ντυθούν είναι πάντα λίγο περίπλοκο…”, σχολιάζει ένας από τους δύο αθλητές, που κατανοεί το δράμα των συνανθρώπων του.

Photos: Facebook / Mariela Guimarães