CHAMPIONS LEAGUE

Μεγάλες αλλαγές από CEV στο Τσάμπιονς Λιγκ

Μεγάλες αλλαγές από CEV στο Τσάμπιονς Λιγκ

Σημαντικές αλλαγές στο σύστημα διεξαγωγής του Τσάμπιονς Λιγκ αποφάσισε η CEV όπως σας ειχε ενημερώσει ο Volleyplanet απο τις 26/3, στην πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβούλιο και επίσημα ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ουσιαστικά η ευρωπαϊκή ομοσπονδία προχωράει σε μείωση των ομάδων προκειμένου να ανεβάσει το επίπεδο ανταγωνιστικότητας αφού από την επόμενη σεζόν, στους  άνδρες, 12 ομάδες θα έχουν εξασφαλισμένη τη συμμετοχή τους στους ομίλους που θα γίνουν συνολικά με  20 ομάδες, ενώ οι υπόλοιπες 8 θα προκύψουν από τους τρεις συνολικά προκριματικούς γύρους που θα διεξαχθούν νωρίτερα.

Ρωσία, Ιταλία, Τουρκία και Πολωνία έχουν εξασφαλισμένες τις 8 από τις 12 θέσεις των ομίλων, ενώ οι άλλες τέσσερις θα δοθούν στους πρωταθλητές Γερμανίας, Βελγίου, Γαλλίας και Ρουμανίας.

Όλες οι παραπάνω χώρες θα έχουν κι από μια εκπρόσωπο στα προκριματικά, στα οποία θα συμμετάσχει και ο πρωταθλητής Ελλάδας, ενώ δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι πρωταθλητές όλων των ομοσπονδιών (κι από τον συνολικό αριθμό που θα δηλώσουν συμμετοχή θα ξεκαθαρίσει κι ο αριθμός των αγώνων, αλλά και από ποιο γύρο θα μπουν οι ομάδες).

Στα πλέι οφς από τους ομίλους (5 όμιλοι των 4 ομάδων) θα προκρίνονται 12 ομάδες για να καταλήξουμε στις 3 που μαζί με τον διοργανωτή θα συμμετάσχουν στο Final 4.

Mε 16 ομάδες στις γυναίκες

Στις γυναίκες η τελική φάση (όμιλοι) θα διεξαχθεί με 16 ομάδες, εκ των οποίων οι 12 έχουν εξασφαλισμένη τη θέση τους μέσω του ranking. Συγκεκριμένα Τουρκία, Ρωσία, Πολωνία, Αζερμπαϊτζάν θα έχουν από 2 ομάδες, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ελβετία από μία, ενώ όλες αυτές οι χώρες θα έχουν κι από μία εκπρόσωπο στα προκριματικά.

Εκεί που θα έχει δικαίωμα να συμμετάσχει και η πρωταθλήτρια Ελλάδας, διεκδικώντας ένα από τα τέσσερα εισιτήρια για τους ομίλους.

Στα πλέι οφς θα προκριθούν έξι ομάδες και οι τρεις νικήτριες των ζευγαριών που θα προκύψουν μαζί με τον διοργανωτή θα συμμετάσχουν στο Final 4.

Η κλήρωση για την ανάδειξη των ζευγαριών των προκριματικών γύρων (σε άνδρες και γυναίκες) θα διεξαχθεί στις 9 Ιουνίου στην Ρώμη, όπου θα πραγματοποιηθεί φέτος το ετήσιο Gala της CEV, ενώ η κλήρωση για τα πλέι οφς στις 3 Μαρτίου μετά την ολοκλήρωση των ομίλων.

Οι ομάδες που θα αποκλείονται από τους προκριματικούς γύρος του Champions League, θα συνεχίζουν στο CEV Cup κι αυτή θα είναι η μοναδική περίπτωση όπου θα συνδέονται κάποια ευρωπαϊκά κύπελλα μεταξύ τους.

Αύξηση ομάδων στα Euro απο το 2019

Σημαντικές αλλαγές όμως θα υπάρξουν και στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Ανδρών – Γυναικών αρχής γενομένης από το 2019.

Η μοναδική αλλαγή που αφορά τις διοργανώσεις του 2017, αφορούν τα μπαράζ των δευτεραθλητών των ομίλων τα οποία αντί για τον Μάιο του 2017 θα διεξαχθούν την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου του 2016.

Οι προκριματικού όμιλοι θα διεξαχθούν σε δύο γύρους (15-17/9/2016 και 22-24/9/2016) με την πρώτη ομάδα κάθε ομίλου να προκρίνεται στα τελικά και τις ομάδες που θα καταλάβουν τη 2η θέση να δίνουν αγώνες μπαράζ (εντός-εκτός) το διάστημα 1 έως 8 Οκτωβρίου.

Από το 2019 όμως οι ομάδες που θα συμμετέχουν στις τελικές φάσεις των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων αυξάνονται από 16 σε 24, ενώ θα μπορούν να συνδιοργανωθούν μέχρι κι από 4 χώρες.