ΔΙΕΘΝΗ

Στο Hall of Fame της Χαβάης ο Στάνλεϊ!

Στο Hall of Fame της Χαβάης ο Στάνλεϊ!

Δύο χρόνια μετά την αποχώρησή του από το άθλημα, ο Αμερικανός πρώην άσος των ΠΑΟΚ, Άρη, Παναθηναϊκού και Ηρακλή ανήκει κι επίσημα στην παρέα των κορυφαίων αθλητών της Χαβάης.

To Hawai’s Sports Hall of Fame ανακοίνωσε πρόσφατα την τάξη του 2018, όπου μεταξύ άλλων αθλητών (Clarissa Chun πάλη, Shane Victorino μπέιζμπολ, Dean Wilson γκολφ) περιλαμβάνεται και ο 40χρονος διαγώνιος, Στάνλεϊ Κλέιτον (2.05μ).

Ο γεννημένος στη Χονολουλού χρυσός Ολυμπιονίκης του 2008, που κατά την πολυετή παρουσία του στα ελληνικά γήπεδα πανηγύρισε δύο τίτλους πρωταθλήματος (Παναθηναϊκός 2003-2004, 2004-2005 Ηρακλής), δύο Κύπελλα (2004-2005, 2005-2006)  και ένα Σούπερ Καπ Ελλάδας ( Ηρακλής 2004), ενώ ήταν φιναλίστ με τον “Γηραιό” στο Τσάμπιονς Λιγκ για δύο συνεχόμενες σεζόν, έγινε ο 10ος βολεϊμπολίστας στην ιστορία του Hawai’i Sports Hall of Fam, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα του, Τζον.

clayton_stanley_hall_hawai

Τόσο οι γονείς του “Κλέι”, όσο και ο παππούς του, ήταν εξαιρετικοί παίκτες βόλεϊ με αποτέλεσμα ο νεότερος να ακολουθούσε τα επιτυχημένα τους βήματα.  Αγωνίστηκε δύο χρόνια για το πανεπιστήμιο της Χαβάης και στη συνέχεια πέρασε το 2001 στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για χάρη του ΠΑΟΚ. Ακολούθησαν οι χρονιές σε Άρη , Παναθηναϊκό για να βρεθεί στον Ηρακλή, με τα χρώματα του οποίου αγωνίστηκε από το  2004-2006 (με ένα διάλειμμα έξι μηνών, όπου αγωνίστηκε με τους Γιγάντες ντε Καρολίνα του Πουέρτο Ρίκο),

Από τη Θεσσαλονίκη μετακόμισε το 2006 στη Ρωσία, όπου έπαιξε μέχρι το 2010 στην Ζενίτ Καζάν, κατακτώντας 3 πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα Ρωσία και τον τίτλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Ακολούθησε η θητεία του σε Ούραλ Ούφα, Λοκομοτίβ Νοβοσιμπίρσκ και στην ιαπωνική Σαντόρι. όπου το 2016 έπεσαν οι τίτλοι τέλους στη σπουδαία καριέρα του.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, ο Στάνλεϊ οδήγησε την ομάδα των ΗΠΑ στην 5η θέση, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα στο Πεκίνο κατέκτησε εκτός από το χρυσό μετάλλιο τους τίτλους του MVP, κορυφαίου Επιθετικού και κορυφαίου σκόρερ.

Στο Λονδίνο το 2012 προσπάθησε με τους συμπαίκτες του να διατηρήσει τα κεκτημένα για την “αστερόεσσα” αλλά τραυματίστηκε στο γόνατο, με αποτέλεσμα η Αμερική να χάσει το “βαρύ της πυροβολικό” και γνωρίζοντας την ήττα με 3-0 σετ από την Ιταλία, στο ματς όπου δεύτερος διαιτητής ήταν ο νυν πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Γιώργος Καραμπέτσος, να μείνει εκτός 4άδας.

Οι 10 αθλητές/αθλήτριες βόλεϊ του Hawai’s Sports Hall of Fame

Robyn Ah Mow-Santos
Lindsey Napela Berg
Linda Fernandez
Thomas “Daddy” A. Haine
Fanny Hopeau
Sharon Peterson
Dave Shoji
John Stanley
Pedro “Pete” Velasco, Jr.
Clay Stanley