Α1 ΑΝΔΡΩΝ

Αποχώρηση του Μ.Γ.Σ.Εθνικού Αλεξανδρούπολης από τη Volleyleague

Αποχώρηση του Μ.Γ.Σ.Εθνικού Αλεξανδρούπολης από τη Volleyleague

Μετά την πρόσφατη αποχώρηση της Ελπίδας Αμπελοκήπων το ελληνικό βόλεϊ, δέχεται ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα, καθώς έπειτα από 44 χρόνια συνολικής παρουσίας και 10 συναπτών ετών στα σαλόνια του αθλήματος, η επαρχιακή ομάδα με τις περισσότερες παρουσίες στην Α1 Εθνική Κατηγορία (Volleyleague), ανακοίνωσε πως δεν θα δηλώσει συμμετοχή στο πρωτάθλημα της σεζόν 2020-21.

Το τμήμα βόλεϊ είναι πιο βασικό και γνωστό τμήμα του Μουσικογυμναστικός Σύλλογος “Εθνικός” Αλεξανδρούπολης που έκανε γνωστό το σωματείο του Έβρου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης μετείχε το 1970-71 στο πρωτάθλημα Εθνικής κατηγορίας, που καθιερώθηκε από την ιδρυθείσα ΕΟΠΕ το 1970. Τη σεζόν 2009-2010 υποβιβάστηκε, αλλά την επόμενη χρονιά πήρε ξανά τη θέση ου στην ελίτ του ελληνικού βόλεϊ.

ETHNIKOS-ALEXANDROYPOLHS-LOGO

Έκτοτε ο Εθνικός αγωνίζεται στην Α1 κατηγορία με έδρα το ΔΑΚ Αλεξανδρούπολης χωρητικότητας 1.000 θεατών, μετά την τελευταία ανακαίνιση του το 2013. Την δεκαετία του 1970 είχα καλή παρουσία καταλαμβάνοντας υψηλές θέσεις στο πρωτάθλημα (4ος το 1976-77, 3ος το 1977-78). Το 1981 η ομάδα του Εθνικού Αλεξανδρούπολης αγωνίστηκε στον τελικό κυπέλλου και την ίδια χρονιά για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Στην Ευρώπη έπαιξε ξανά το φθινόπωρο του 2013 μετά από 32 έτη, μιας και τερμάτισε 4ος στο Ελληνικό πρωτάθλημα για τη χρονιά 2012-13.Τη σαιζόν 2013-14 έπαιξε 6 Ευρωπαϊκά παιχνίδια, πετυχαίνοντας 2 νίκες, μάλιστα και πρόκριση εναντίον της Λευκορωσικής Kommunalnik Grodno. Αποκλείσθηκε από την Βελγική Lenik στο χρυσό σετ.

Τον Δεκέμβριο του 2013 του απονεμήθηκε ο άτυπος τίτλος του πρωταθλητή χειμώνα (πρώτος στην βαθμολογία του Ελληνικού πρωταθλήματος). Στο τέλος της περιόδου 2013-14 έφτασε ως τον τελικό των Play off του πρωταθλήματος όπου ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό, και κέρδισε τη συμμετοχή στο Challenge Cup της επόμενης περιόδου, φτάνοντας ως τους προημιτελικούς.

ethnikos_alexandroupolis

Τα 8 τελευταία χρόνια με προπονητή τον Σάκη Μουστακίδη, η ομάδα έχει κάνει την υπέρβαση και πρωταγωνιστεί συνεχώς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές από τις καλύτερές της στιγμές:

Συμμετοχή στον Τελικό του Πρωταθλήματος Volleyleague 2013-14, κατάκτηση της 2ης θέσης και πρόκριση στο Champions League της CEV. Τον Δεκέμβριο του 2013 του απονεμήθηκε ο άτυπος τίτλος του πρωταθλητή χειμώνα (πρώτος στην βαθμολογία του Ελληνικού πρωταθλήματος).

Κατά την αγωνιστική περίοδο 2013-14 και μετά από 30 χρόνια, επανήλθε στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και κατατάχθηκε στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης του CEV Challenge Cup. Κατά την αγωνιστική περίοδο 2014-15, η ομάδα κατατάχθηκε στις 5 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης του CEV Challenge Cup.

benfica_ethnikos_5

Επίσης, κατά την αγωνιστική περίοδο 2015‐16, η ομάδα της Αλεξανδρούπολης κατατάχθηκε και πάλι στις 5 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης του CEV Challenge Cup. Κατά την αγωνιστική περίοδο 2016-17 η ομάδα κατατάχθηκε στην 7η θέση .

Συμμετοχή στο Final 4 του League Cup 2012-13 & 2013‐14. Συμμετοχή στον Τελικό του League Cup 2014-15 και κατάκτηση της 2ης θέσης.

moustakidis-ethnikos-cuk-dala-2015

Η επιστολή αποχώρησης του Μ.Γ.Σ.Εθνικού Αλεξανδρούπολης στην Ε.Σ.Α.Π.

Δυστυχώς η σημερινή αποχώρηση του Εθνικού, έμοιαζε με… χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου, καθώς τα χρέη είναι πολλά και το κλίμα στο τμήμα βόλεϊ όχι το καλύτερο.

Με επιστολή που απέστειλε την Πέμπτη η διοίκηση του Μ.Γ.Σ.Εθνικού Αλεξανδρούπολης προς το Δ.Σ. της Ε.Σ.Α.Π. δηλώνει πως δεν θα δηλώσει συμμετοχή στο πρωτάθλημα Volley League της σεζόν 2020-21.

“Σας ενημερώνουμε πως με τη συνεδρίαση της 30/6/2020 του Δ.Σ. του Τ.Α.Α. Μ.Γ.Σ.Εθνικός αποφασίζουμε να μην συμμετέχουμε στο πρωτάθλημα A1 περιόδου 2020-21», αναφέρει η επιστολή του Τ.Α.Α. Μ.Γ.Σ.Εθνικός και πήρε αριθμό πρωτοκόλλου 1076”.

Εμείς το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι με το καλό η ομάδα της Αλεξανδρούπολης να βρει σύντομα το δρόμο της επιστροφής στα “σαλόνια” του ελληνικού βόλεϊ, που έχει ανάγκη ομάδες σαν τον Εθνικό, τη φανέλα του οποίου, πέρα από πλειάδα μεγάλων ξένων άσων, τίμησαν σπουδαίοι αθλητές όπως οι Νίκος Σαμαράς, Τεκτονίδης Γεώργιος, Κασαμπαλής Αθανάσιος, Μαρίνος Κυριάκος, Δημητριάδης Ιωακείμ, Τερζάκης Ελευθέριος, Γιαννακόπουλος Ανέστης, Μητράκας Στέφανος, Γκιούρδας Μάριος, Σιδηρόπουλος Γρηγόριος, Μπάεφ Θεόδωρος, Ανδρεάδης Ανδρέας, Παπάζογλου Γιώργος, Κουμεντάκης Ραφαήλ κ.α

Ενδιαφέρον πάντως θα έχει να δούμε αν θα αποδοθούν ευθύνες ή αν θα υπάρχει ανάληψη ευθυνών από όσους με τους λάθος χειρισμούς τους οδήγησαν το άλλοτε “καμάρι” της Αλεξανδρούπολης στον φετινό κατήφορο και στο πικρό “αντίο” του στη Volleylegaue…