ΔΙΕΘΝΗ

Δεν αντέχουμε άλλο το… στύψιμο του VNL- Καταγγελία αθλητών στην FIVB!

Δεν αντέχουμε άλλο το… στύψιμο του VNL- Καταγγελία αθλητών στην FIVB!

Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να προκαλέσει στη νεοσύστατη διοργάνωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Βόλεϊ, Volleyball Nations League, μετά την επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλαν αθλητές και προπονητές στην FIVB, στην οποία εκφράζουν μεταξύ άλλων την ανησυχία τους για την υπερβολική δραστηριότητα και την κούραση η οποία προκύπτει από το “εξοντωτικό” καλεντάρι των διεθνών διοργανώσεων. Ανάλογη καταγγελία  θυμίζουμε είχε κάνει πέρυσι και πρώην πρόεδρος της Πολωνικής Ομοσπονδίας και νυν μέλος των διοικητικών συμβουλίων FIVB – CEV, Mirosław Przedpełski.

Η διοργάνωση του Volleyball Nations League, “χαιρετίστηκε” από τον κόσμο του αθλήματος, ως ένα φιλόδοξο πλάνο για την περαιτέρω προαγωγή του βόλεϊ , σε ένα “πάντρεμα” των επιτυχημένων διοργανώσεων του World League ανδρών και το Grand Prix γυναικών.

Η VNL περιλαμβάνει πέντε συνεχόμενες εβδομάδες αγωνιστικής δράσης πολλές φορές με πολύ μακρινά ταξίδια σε όλο τον κόσμο. Κάθε μια από τις 16 συμμετέχουσες ομάδες έπαιξε 15 παιχνίδια κατανεμημένα σε πέντε Σαββατοκύριακα, το καθένα σε διαφορετικές χώρες και μόλις ένα Σαββατοκύριακο “εντός έδρας”, απαιτώντας συνεχή προσαρμογή αλητών και αθλητριών σε διαφορετικά γήπεδα και ζώνες ώρας.

Παρόλα αυτά, οι ομάδες γενικά για το 2018 ευθυγραμμίστηκαν με το όραμα της FIVB όραμα για την προώθηση ενός νέου τουρνουά, προσφέροντας στον κόσμο υψηλότατου επιπέδου θέαμα από τα μεγαλύτερα αστέρια του πλανήτη του βόλεϊ.

Ενόψει όμως της διοργάνωσης  του 2019, σύμφωνα με την αργεντίνικη ιστοσελίδα somosvolley.com αθλητές και προπονητές της Αργεντινής, εκ των οποίων ο τότε προπονητής της Αργεντινής και θρύλος του Παγκόσμιου βόλεϊ, Χούλιο Βελάσκο, με αφορμή το περσινό υπερατλαντικό ταξίδι της “μπιανκοσελέστε” στην Αυστραλία, απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας, τονίζοντας την ανησυχία του για την «εξαιρετικά κουραστική» φόρμουλα διεξαγωγής του VNL, επισημαίνοντας την ψυχική και σωματική φθορά των αθλητών, που συχνά οδηγεί σε τραυματισμούς.

VNL

Την παραπάνω επιστολή, συνυπογράφουν, σύμφωνα με το somosvolley και περίπου 20 διεθνείς άσοι από όλο τον κόσμο (Ιταλία, Βραζιλία, Πολωνία, Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Σερβία).

Η απάντηση της FIVB ήταν θετική στην εν λόγω επιστολή, καθώς πρότεινε μία συνάντηση στους προσεχείς μήνες, προκειμένου αθλητές, προπονητές, στελέχη των Ομοσπονδιών των Χωρών που μετέχουν στη διοργάνωση και μέλη της Επιτροπής των αθλητών, πρόεδρος της οποίας είναι ο Βρζιλιάνος Τζίμπα, να συζητήσουν γύρω από ένα τραπέζι με την ηγεσία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, προκειμένου να βρεθεί η “χρυσή τομή” για έναν καλύτερο τρόπο διεξαγωγής του VNL.

Στόχος θα είναι να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό τουρνουά, που θα προάγει παγκοσμίως το βόλεϊ, αλλά ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την ευημερία και υγεία των αθλητών, που είναι οι πρωταγωνιστές του αθλήματος

Η σημαντική αυτή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες και αναμένεται να επιφέρει αλλαγές στο σημαντικότερο ετήσιο τουρνουά στο διεθνές καλεντάρι. Θεωρώντας όμως ότι η διοργάνωση του VNL 2019  είναι ήδη προγραμματισμένη, οποιεσδήποτε αλλαγές γίνουν θα μπορούσαν να ισχύουν μόνο από το 2020 και μετά.

Foto: www.hatchamsocial.co.uk