ΓΝΩΜΕΣ

Η σιωπή της αλήθειας

Η σιωπή της αλήθειας

Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνο το πρωινό της Τετάρτης 21 Απριλίου 2010 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας… το φανάρι είχε ανάψει πράσινο αλλά η υπογράφουσα είχε «παγώσει» εκεί, ακούγωντας από την άλλη γραμμή του τηλεφώνου τη… διαρροή  ότι είχε βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ ο Κώστας Χριστοφιδέλης. «Δεν το πιστεύω…» ήταν η πρώτη και η τελευταία μου κουβέντα.

Ο Παναθηναϊκός είχε τότε κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας στις 27/3, το κλίμα ήταν εκπληκτικό αγωνιστικό και οικογενειακό ενώ άπαντες περίμεναν απίστευτους τελικούς κόντρα στον Ολυμπιακό του super Μίλκοβιτς… τότε που τα γήπεδα γέμιζαν ασφυκτικά, τότε που το θέαμα ήταν υπερθέαμα, τότε που η οικονομική κρίση έστελνε μηνύματα στη χώρα και στον αθλητισμό και ως συνήθως στην Ελλάδα ήταν σαν… στου κουφού την πόρτα (όπως άλλωστε είναι και τώρα)!

Η ομάδα του Παναθηναϊκού ταξίδευε στη Θεσσαλονίκη και η είδηση είχε σκάσει σα βόμβα, «κόβοντας» τα γόνατα όλων! Και όπως συμβαίνει στην απίστευτη χώρα μας… οι «πράσινοι» έλεγαν τα δικά τους, οι «κόκκινοι» τα δικά τους για τους «πράσινους», οι κριτές των πάντων είχαν ξεκινήσει τις αναλύσεις τους και όπως πάντα –και αυτό είναι εν μέρει και φυσιολογικό- ελάχιστοι έλεγαν «ο Κώστας δεν μπορεί, αποκλείεται»…

Ο Καβαλιώτης άσος επέστρεψε αυθημερόν στην Αθήνα εκείνη τη μέρα, στεναχωρημένος, καταρρακωμένος και σαστισμένος από αυτό που είχε συμβεί. Δεν υπήρχαν λόγια… είχε ξεκινήσει ο δικός του Γολγοθάς.

Έξι χρόνια μετά κυνηγώντας την αλήθεια του, όσο κανένας άλλος… κατάφερε να δικαιωθεί επιβεβαιώνοντας αυτό που ποτέ δεν έπαψε να φωνάζει: «Είμαι αθώος. Δεν έχω πάρει ποτέ και τίποτα στη ζωή μου».

Έχει μείνει αλησμόνητη επίσης η ατάκα του πρώην προέδρου του ΠΑΟ και έγκριτου νομικού, Νίκου Ρισβά «ποιος φοβάται το Χριστοφιδέλη» πριν από τα πλέι οφ της επόμενης σεζόν! Κι ας μην κερδίθηκαν ποτέ αυτά τα ασφαλιστικά, κι ας μη βγήκε καν η απόφαση στην ώρα της. Άραγε τι βγαίνει στην ώρα του στην Ελλάδα;!

Η ιστορία της δικαίωσής του… έτρεχε παράλληλα και ο έμπειρος ακραίος επέστρεψε στην ενεργό δράση και τον Ολυμπιακό ενώ δεν σταμάτησε να στέλνει διαρκώς προς έλεγχο δείγματα. Αν το σκεφτεί κανείς είναι κάτι το συγκλονιστικό… έχει αγωνία, θέλει κότσια, ψυχικά αποθέματα τεράστια και αληθινή σιωπή!

Έχοντας -λοιπόν- ξεκάθαρα αποδεικτικά στοιχεία για την αθώωσή του ο Χριστοφιδέλης προσέφυγε στο ΑΣΕΑΔ, προκειμένου να δικαιωθεί ηθικά. Αλλά πάλι… τα κλασικά ελληνικά εικονογραφημένα απεφάνθησαν ότι δεν υπάρχει λόγος προσφυγής αφού είχε λήξει η ποινή του!

Πριν από 1.5 χρόνο ο άσος του ΑΟΠ Κηφισιάς προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας μεταξύ άλλων και την επιστολή της WADA, η οποία παραδεχόταν ότι μετά τις εξετάσεις των δύο δειγμάτων είναι απίθανο το αρχικό θετικό εύρημα να είναι αποτέλεσμα λήψης απαγορευμένων ουσιών!

Στις 26 Αυγούστου 2015 το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών επικύρωσε την αθωότητά του και σήμερα επτά μήνες μετά (πάλι καλά!) ο Κώστας Χριστοφιδέλης μπορεί με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία να δείχνει το χαρτί της επίσημης απόφαση της δικαίωσής του, σε όλους όσους προκαταβολικά τον «σταύρωσαν», υπενθυμίζοντάς τους το αρχαίο ρητό: «Λαλήσας πολλάκις μετανόησα, σιωπήσας δε ουδέποτε»

Υ.Γ  Ζητώ συγγνώμη για το βιωματικό ύφος  αλλά έχοντας ζήσει από πολύ κοντά όλη αυτή την ιστορία, θα έβγαινε κάτι «άχρωμο» και «άγευστο»… και θα ήταν άδικο!

Υ.Γ1 Πολλοί αναφερονται υποτιμητικά στο όργανο του ΠΑΣΑΠ ως συνδικαλιστικό, αλλά σε κάτι τέτοια ζητήματα τιμής και ηθικής αθλητών αποδεικνύει έμπρακτα ότι είναι πολλά περισσότερα.  Αξίζει να διαβάσετε αναλυτικά την ανακοίνωσή του.

ΓΝΩΜΕΣ
01/05/2023

Παπαφωτίου… καρατίων

Τοποθετήσεις πολλών καρατίων και μάλιστα «back to back» από μια μεγάλη προσωπικότητα με ευρωπαϊκή εμπειρία, κουλτούρα και αρχές! Ο λόγος για την Αθηνά Παπαφωτίου...