ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Συνεχίζουν κανονικά οι τρανς, στις Ομοσπονδίες το… μπαλάκι η FIVB

Συνεχίζουν κανονικά οι τρανς, στις Ομοσπονδίες το… μπαλάκι η FIVB

Μετά και τη χθεσινή ιατρική συνάντηση της FIVB στη Λωζάνης η 33χρονη Βραζιλιάνα τρανσέξουαλ φαίνεται ότι κέρδισε μια ακόμη μάχη στον πόλεμο που της έχουν κηρύξει πολλές αθλήτριες στη βραζιλιάνικη Superliga.

Στην συνάντηση που έγινε την Τετάρτη στην έδρα της Ελβετίας, με αντικείμενο την κανονική ή όχι συμμετοχή των αθλητών-αθλητριών που έχουν προχωρήσει σε αλλαγή φύλου στα πρωταθλήματα, η επικεφαλής της ιατρικής επιτροπής, Annie Peytavin, δεν προχώρησε σε καμία αλλαγή από όσα ισχύουν μέχρι σήμερα από τη ΔΟΕ, ενώ αναφερόμενη στα συλλογικά εθνικά πρωταθλήματα… πέταξε το μπαλάκι στις αρμόδιες Ομοσπονδίες (σ.σ η Βραζιλιάνικη Συνομοσπονδία Βόλεϊ στην περίπτωση της Τίφανι).

“Σήμερα έχουμε σημειώσει σημαντικά βήματα σε πολλά ιατρικά θέματα που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα του βόλεϊ όπως το γνωρίζουμε” δήλωσε η πρόεδρος της ιατρικής επιτροπής της FIVB Annie Peytavin και πρόσθεσε. “Μια συγκεκριμένη περίπτωση που εξετάστηκε αφορά το θέμα του αθλητή των τρανσέξουαλ. Η ιατρική επιτροπή της FIVB δεσμεύεται να μελετήσει περαιτέρω το ζήτημα αυτό, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε απόφαση που λαμβάνεται από την FIVB βασίζεται στα τελευταία δεδομένα και γνώσεις στον τομέα αυτό. Ο στόχος είναι να εξασφαλιστεί τόσο σε αγώνες βόλεϊ όσο και στο μπιτς βόλεϊ, ότι η ατομική επιλογή ενός ατόμου γίνεται σεβαστή, εξασφαλίζοντας παράλληλα δίκαιες συνθήκες και όρους στο γήπεδο. Για τα εθνικά  πρωταθλήματα συλλόγων, η συμμετοχή των τρανσέξουαλ είναι αποκλειστικά ευθύνη των εθνικών ομοσπονδιών “, δήλωσε η εκπρόσωπος της FIVB.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΔΟΕ, ένας τρανσέξουαλ αθλητής ή αθλήτρια μπορεί να αγωνιστεί σε αγώνες βόλεϊ,/μπιτς βόλεϊ εφόσον δεν παράγει ποσότητα τεστοστερόνης που υπερβαίνει τα 10 νανολίτρα ανά λίτρο αίματος κατά τους δώδεκα μήνες πριν από τον αγώνα. Το ψήφισμα θα συζητηθεί ξανά από τον Ολυμπιακό Οργανισμό μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι αρχίζουν στην Pyeongchang της Νότιας Κορέας στις 9 Φεβρουαρίου.

Μετά τη συνάντηση, ο γενικός γραμματέας της FIVB, Fernando Lima, δήλωσε: “Πρόκειται για ένα πολύπλοκο ζήτημα και συζητείται επίσης από άλλες διεθνείς ομοσπονδίες. Είναι σημαντικό να εξεταστούν πολλές οπτικές γωνίες  κατά την λήψη μιας τέτοιας κρίσιμης απόφασης, δεδομένης της μακροπρόθεσμης επίπτωσης στους αθλητές. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ισότητα μεταξύ των κατηγοριών φύλων και πρέπει να το κάνουμε αυτό, μεταξύ άλλων, με τη βοήθεια ιατρικών εμπειρογνωμόνων”, δήλωσε ο Λίμα και συμπλήρωσε: “Η FIVB δεσμεύεται στη διαφάνεια και τη χρηστή διακυβέρνηση σε όλους τους τομείς και είναι ζωτικής σημασίας να ενσωματώσει τις γνώσεις και την εμπειρία των διαφόρων επιτροπών. Η FIVB θα συνεργαστεί στενά με τη ΔΟΕ και την ASOIF (Ένωση Διεθνών Ομοσπονδιών Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων) και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ευθυγραμμιστούμε σε αυτό το ευαίσθητο θέμα”.

Ένα θέμα που εμφανίστηκε πέρυσι με τη συμμετοχή της τρανσέξουαλ Τίφανι Αμπρέου στο ιταλικό πρωτάθλημα γυναικών και συνεχίστηκε με τη φετινή της μεταγραφή στην βραζιλιάνικη Μπαουρού. Οι αθλήτριες της βραζιλιάνικης Superliga όμως διαμαρτύρονται για τη δύναμή της Τίφανι, η οποία ολοκλήρωσε τη μετάβαση στο γυναικείο φύλο μετά από 30 χρόνια. Σήμερα είναι η τοπ σκόρερ του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος γυναικών με μέσο όρο 5,23 πόντους ανά σετ, έχοντας σημειώσει συνολικά 115 πόντοι σε 22 σετ.

Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει με την Τίφανι σχετίζεται με το γεγονός ότι υποβλήθηκε σε αλλαγή φύλου ως ενήλικας, έχοντας χτίσει το σώμα, τους μυς, τα οστά, τις αρθρώσεις, το αναπνευστικό σύστημα του, κλπ, με υψηλή τεστοστερόνη, από την εποχή που ήταν άνδρας.