ΓΝΩΜΕΣ

Νίκησε η μαντίλα και ο… Πινόκιο (fotos)!

Νίκησε η μαντίλα και ο… Πινόκιο (fotos)!

Το τριήμερο 1-3 Ιουλίου στην Τεχεράνη ήταν…. ιστορικό για το βόλεϊ  παρουσία των γυναικών του Ιραν στους αγώνες του World League. Θα ήταν όμως κοσμοϊστορικό, αν έλειπαν οι καταγγελίες από… άλλες ντόπιες φιλάθλους ότι από τα συνολικά 5.000 εισιτήρια τα 466 που προορίζονταν για απλές γυναίκες, “εξαφανίστηκαν’ από τα πρώτα κιόλας λεπτά της κυκλοφορίας τους.

iran_world_league 1

Η είδηση λοιπόν των τελευταίων αγώνων των ομίλων του 1ου γκρουπ της διοργάνωσης στο Azadi Sport Complex της Τεχεράνης δεν ήταν οι νίκες των Περσών επί Σερβίας και Αργεντινής, στα τελευταία ματς πριν τους Ολυμπιακούς, αλλά το γεγονός πως την παρέα του Μαρούφ χειροκρότησε από τις εξέδρες του κλειστού το… ασθενές φύλο. Συν την παρουσία γυναικών στη γραμματεία, η μία εκ των οποίων εκτέλεσε χρέη εκφωνήτριας της διοργάνωσης.

Presentation of Court Organizers

Σημαντικό βήμα για τη χώρα θα σκεφτεί κάποιος, αν αναλογιστεί ότι πριν λίγους μήνες στο ιστορικό τουρνουά μπιτς βόλεϊ “Kish Island Open” του  World Tour που διοργάνωσε το Ιραν στο χλιδάτο θέρετρο του Περσικού Κόλπου, τη στιγμή που κάποιες αλλοδαπές κυρίες ξεχώρζαν στις ανδροκρατούμενες εξέδρες,  οι Ιρανές έπρεπε να ακροβολιστούν στις ταράτσες των για να δούνε με το κυάλι λίγη… μπάλα, φοβούμενες να ρισκάρουν την ταυτότητά τους λόγω του ισχύοντος νόμου του μουσουλμανικού κράτους περί απαγόρευσης παρουσίας γυναικών σε αθλητικούς χώρους.

Ωστόσο, πολλές από τις γυναίκες του Ιράν που προσπάθησαν να αγοράσουν κάποιο από τα 466 των που διατέθηκαν online για το… ασθενές φύλο, κατηγγειλαν πως δεν τα κατάφεραν. Στο ιρανικό τουρνουά του μπιτς βόλεϊ, η FIVB είχε χαρακτηρίσει… παρεξήγηση το γεγονός της απαγόρευσης των γυναικών από τους αγώνες, ενώ στο σημαντικό αυτό τουρνουά του βόλεϊ η Παγκόσμια ομοσπονδία, απαντώντας στις καταγγελίες αρκέστηκε σε μία αναφορά των δηλώσεων της Ομοσπονδίας Βόλεϊ του Ιράν που τόνισε ότι “μέσα σε πέντε λεπτά έγινε… sold out και στα 466 εισιτήρια που είχαν διατεθεί για τις γυναίκες σε ένα ειδικό τμήμα της κερκίδας”.

iran_womans 7

Σε δηλώσεις τους στους ξένους δημοσιογράφους που κάλυψαν το τουρνουά αρκετές γυναίκες υποστήριξαν πάντως ότι τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιραν καταπατήθηκαν για μια ακόμη φορά, καθώς στην αρμόδια ιστοσελίδα για τη διάθεση των εισιτηρίων, τα 466 είχαν “κλειστεί” από τα πρώτα λεπτά  της κυκλοφορίας τους”.  Αυτό που λέμε δηλαδή “μαγικά χαρτάκια”…

Iranian_fans_men

Παρόλα αυτά, τόσο κατά τη ζωντανή μετάδοση των αγώνων, όσο στις επίσημες φωτογραφίες της διοργάνωσης, είναι γεονός πως σε ένα μέρος της κερκίδας βρίσκονται απομονωμένες από το ανδρικό κοινό, κάποιες περιποιημένες γυναίκες με μαντίλες, χωρίς όμως να είναι σαφές αν πρόκειται για VIP καλεσμένες, όπως φαίνεται από τις διαπιστεύσεις που φέρουν στο σώμα τους ή για απλές Ιρανές φίλαθλους του βόλεϊ. Και φυσικά αριθμητικά δεν δείχνουν 466, αλλά πολύ λιγότερες…

Το άλλο με τον… Πινόκιο το ξέρεις;

Άραγε πρέπει να βγούμε στους δρόμους να πανηγυρίζουμε γιατην άρση της απαγόρευσης και για μια περήφανη νίκη των γυναικών της μουσουλμανικής χώρας έπειτα από σκληρούς αγώνες ή μήπως πήγε… τσάμπα ο αγώνας της Γκόντσεχ Γκαβαμί και ο θόρυβος  που προκάλεσε σε όλο τον κόσμο πριν μερικούς μήνες το θέμα της φυλάκισης της Ιρανοβρετανής επειδή κόντρα στους νόμους της χώρας προσπάθησε να μπει σε αθλητικό χώρο για να δει το αγαπημένο της άθλημα, όπως συμβαίνει σχεδόν στο 99% του πλανήτη;

Δικαιώθηκε ο αγώνας και οι πρωτοβουλίες των ανθρωπιστικών οργανώσεων που είχαν ασχοληθεί σε όλο τον κόσμο με το εν λόγω θέμα ή μήπως η Παγκόσμια Ομοσπονδία δέχθηκε ένα ακόμη πλήγμα στο κύρος της καθώς γράφτηκε μία ακόμη “μαύρη’ σελίδα στην ιστορία του αθλήματος;

iran_womens_3

“Παρακολουθούμε από κοντά την υπόθεση από κοντά και οφείλω να πω με λύπη, ότι παρά τους ισχυρισμούς της FIVB, υπάρχουν διαβεβαιώσεις από την Ομοσπονδία Βόλεϊ του Ιράν, ότι τα εισιτήρια δεν ήταν διαθέσιμα για τις γυναίκες μέχρι στιγμής», ανέφερε η Tara Sepehri Far, μέλος της οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), σε ένα email που έστειλε το Associated Press, μαζί με μια εικόνα της ιστοσελίδας που διέθετε τα εισιτήρια.

Γιατί φαίνεται μάλλον πως για ακόμη μία φορά το Ιράν, με την ανοχή των αξιωματούχων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας,  συνέχισε την πρακτική του, καθώς για δεύτερη φορά δεν τήρησε τους όρους της συμφωνίας του με την FIVB. Συμφωνία, βάσει της οποίας θυμίζουμε η Παγκόσμια Ομοσπονδία ανέθεσε για πρώτη φορά δύο σημαντικά τουρνουά στη χώρα, επιβεβαιώνοντας έτσι ξανά τους φόβους των μελών οργανώσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προσπαθούν με πρωτοβουλίες τους για άρση της απαγόρευσης και για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της Περσίας, απλά και μόνο για να δούνε ένα… ματσάκι βόλεϊ.

iranian fans

“Ειλικρινά, όταν είδα τη δήλωσή τους, είπα: Αν FIVB ήταν ο… Πινόκιο, η μύτη του θα ήταν από τη Λωζάνη, μέχρι την Τεχεράνη,” επεσήμανε μια 32χρονη Ιρανή εκπρόσωπος ενός γκρουπ που ονομάζεται “Open Stadiums”. “Γιατί λένε τόσα πολλά ψέματα;” αναρωτήθηκε, αρνούμενη φυσικά να δώσει το όνομά της από το φόβο αντιποίνων το μέλος του “Open Stadiums” που στο λογαριασμό που υπάρχει στο Twitter χαρακτηρίζεται ως «κίνημα των Γυναικών του Ιράν που επιδιώκουν τον τερματισμό των διακρίσεων διεκιδκώντας το δικαίωμα της ελεύθερης εισόδου των γυναικών στα γήπεδα”.

Γιατί τι νόημα έχει άραγε να πανηγυρίζει ένα έθνος την πρόκριση για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, όταν τελικά ο “αθλητισμός χωρίζει” και η ίδια η χώρα στερεί από τις μάνες των παιδιών του Ιράν και μελλοντικών αθλητών, τη λαχτάρα να τα καμαρώσουν από κοντά και να δακρύσουν απο περηφάνεια, βλέποντάς τα “σπλάχνα” τους να αγωνίζονται με το εθνόσημο στο στήθος..

Raul_Lozano_iran

Για αυτό, αν μη τι άλλο δηλώσεις όπως αυτή του Ιταλοαργεντινού βολεϊάνθρωπου, τεχνικού του Ιταν και πρώην προπονητή του Ηρακλή, Ραούλ Λοθάνο “είχα ακούσει πριν έρθω για τη φοβερή συμπαράσταση των οπαδών μας, αλλά είναι αλλιώς να το βλέπεις…” θα τις χαρακτηρίζαμε τουλάχιστον… ατυχείς!

ΓΝΩΜΕΣ
28/04/2024

Για την Πέννυ Ρόγκα…

Άλλοι θα πουν μια μεγάλη ανατροπή και ένα πρωτάθλημα, άλλοι θα πουν χάθηκε όμως το Κύπελλο, άλλοι θα πουν ο Καλμαζίσης έφταιγε, άλλοι ο θα πουν Μιτσέλι...