ΔΙΕΘΝΗ

Παράδοση VS τύχης του… πρωτάρη για το χρυσό!

Παράδοση VS τύχης του… πρωτάρη για το χρυσό!

Η ώρα της στέψης των νέων πρωταθλητών Ευρώπης έφτασε στο Tauron Arena της Κρακοβίας, καθώς στις 21.30 στον τελικό της Πολωνίας Γερμανία και Ρωσία διεκδικούν τον τίτλο του 30ου Eurovolley, ενώ νωρίτερα στις 18.30 Σερβία και Βέλγιο θα κοντραριστούν για την τελευταία θέση στο βάθρο της διοργάνωσης.

“Ραντεβού  με την ιστορία της” έχει απόψε η Γερμανία, καθώς στην παρθενική της εμφάνιση σε τελικό του θεσμού, αφού στην 4αδα απέκλεισε στα… σημεία την Σερβία, θα προσπαθήσει και με την τύχη του “πρωτάρη”, να υποχρεώσει την Ρωσία στην πρώτη της και… φαρμακερή ήττα στη διοργάνωση, μετά και το θρίαμβο των ημιτελικών επί του Βελγίου.

Η «αρκούδα» του παγκόσμιου βόλεϊ , πέρα από το ποιοτικό της παιχνίδι στα γήπεδα της Πολωνίας θα έχει στο πλευρό της και την παράδοση, αφού σε συνολικά 14 μέχρι σήμερα μεταξύ τους αναμετρήσεις στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, οι Ρώσοι (συμπεριλαμβανομένης και πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης) έχουν κερδίσει 11 φορές τους Γερμανούς (οι 9 εξ αυτών με 3-0 σετ), συμπεριλαμβανομένων των ομάδων Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας.

russia_andres

Η Ρωσία κέρδισε όλες τις μεταξύ τους αναμετρήσεις του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πέραν τις φάσεις των ομίλων: 3-0 στον τελικό γύρο του 1971, 3-0 στον τελικό γύρο του 1983, 3-1 για την τρίτη θέση το 1993 και 3-0 για την 5η-8η θέση το 1995 .

Η τελευταία συνάντηση των δύο αντιπάλων ήταν στο προκριματικό τουρνουά  για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016,όπου η Ρωσία κέρδισε 3-1 σετ.

Η Γερμανία αντίστοιχα, κατέγραψε τρεις νίκες κατά της Ρωσίας σε αυτό το τουρνουά, στην πρώτη τους συνάντηση (3-2 το 1963 ως Ανατολική Γερμανία) και στις δύο τελευταίες (3-2 το 1997 και 3-0 το 2013).

“Έγραψε” ξανά… ιστορία ο Τζιάνι

Για τα «πάντσερ» του νέου Ιταλού τεχνικού, Αντρέα Τζιάνι, με την παρθενική παρουσία της σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και την εξασφαλισμένη θέση στο πολωνικό βάθρο έχει ήδη «γράψει ιστορία», καθώς προηγούμενο καλύτερο αποτέλεσμα ήταν η τέταρτη θέση το 1967, το 1971 (ως Ανατολική Γερμανία), το 1991 και το 1993 (ως Γερμανία).

Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το 2015, η Σλοβενία, με τεχνικό τον Ιταλό νυν «εκλέκτορα» της Γερμανίας,  έφτασε στον τελικό για πρώτη φορά, αλλά αρκέστηκε στον τίτλο της «φιναλίστ» κόντρα στην βασίλισσα της Ευρώπης, Γαλλία. Η τελευταία ομάδα που κέρδισε τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην πρώτη της απόπειρα, ήταν η Ισπανία το 2007.

german-euro-2-2017

Πριν από δύο χρόνια πάντως, η Γερμανία, που μπορεί να να γίνει η δέκατη χώρα που θα κερδίσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα,  έπαιξε τον τελικό στην παρθενική διοργάνωση European Games του Αζερμπαϊτζάν, όπου κέρδισε με 3-1 σετ τη Βουλγαρία 3-1 και κατέκτησε τον τίτλο.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί για τα «πάντσερ», που στο Lotto Eurovolley 2017 έχει κερδίσει 7 από τους τελευταίους της 8 αγώνες στην Πολωνία, ότι η χθεσινή ανατροπή στον ημιτελικό με τους Σέρβους από 0-2 σε 3-2, ήταν η 2η της Γερμανίας στο θεσμό, κάτι που’ χε πετύχει πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1993 (έναντι της Πολωνίας).

Πάνε για το 14ο στέμμα και χωρίς να χάσουν σετ

Από την πλευρά τους οι Ρώσοι (συμπεριλαμβανομένης της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης )είναι οι πολυνίκεις του θεσμού με 13 τίτλους, έχοντας τους υπερδιπλάσιους τίτλους από τη 2η καλύτερη ομάδα στην ιστορία των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων Ιταλία, με 6 τίτλους. Παράλληλα η «αρκούδα» με 22 παρουσίες της σε βάθρο (συμπεριλαμβανομένου του 2017), κατέχει και αυτό  ρεκόρ έναντι κάθε άλλης χώρας.

Ωστόσο η Ρωσία κέρδισε μόνο έναν από τους 12 τελευταίους ευρωπαϊκούς τίτλους, καθώς κατέκτησε το χρυσό το 2013, κερδίζοντας στον τελικό (3-1 σετ) την Ιταλία, με τους «ατζούρι», να αποτελούν τον «κακό δαίμονα» των αντιπάλων τους, που έχασαν τρεις από τους τέσσερις τελευταίους τελικούς τους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Δύο φορές από την Ιταλία (3-1 σετ το 1999, 3-2 σετ το 2005) και μία φορά από την Ισπανία (3-2 σετ το 2007).

Russia celebrate
Russia celebrate

Για αυτό και η Ρωσία, θα πρέπει να αποδείξει στον αποψινό τελικό κόντρα στην Γερμανία, ότι τα προηγούμενα… παθήματα, έγιναν «μαθήματα», καθώς δεν θέλουν να ισοφαρίσουν το ρεκόρ των χαμένων τελικών των Ιταλών σε Eurovolley!

Η Ρωσία πάντως είναι σε καλή κατάσταση, αφού έχει κερδίσει 14 από τους τελευταίους 15 αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, με εξαίρεση την ήττα 3-0 έναντι της Ιταλίας στους προημιτελικούς το 2015.

Σήμερα λοιπόν η μοναδική αήττητη ομάδα της διοργάνωσης, θέλει να πανηγυρίσει τον τίτλο και ει δυνατόν χωρίς απώλεια σετ, επιτυχία για 3η φορά στην ιστορία της, μετά  το 1950 και το 1951 (ως Σοβιετική Ένωση) δικαιώνοντας έτσι τον διεθνή “τρελό” Σπιριντόνοφ, που θέλει στα νέα του προκλητικά σχόλια στο tweet να “πικάρει” ακόμη περισσότερο χιλιάδες Πολωνούς οπαδούς!

Φαβορί η Σερβία για την 3η θέση

Για το χάλκινο μετάλλιο στον τελικό της… παρηγοριάς της διοργάνωσης, όπου Σερβία και Βέλγιο θα μονομαχήσουν νωρίτερα στην TAURON Arena, οι Σέρβοι  στην 6η τους συνάντηση με τους «κόκκινους δράκους» σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, προβάλλουν ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Στις προηγούμενες αναμετρήσεις τους η Σερβία κέρδισε 3 φορές: 3-0 σετ το 1951 και 1967 (και ως Γιουγκοσλαβία) και 3-1 σετ  2013. Το Βέλγιο, του νεοαποκτηθέντα πασαδόρου του ΠΑΟΚ,  Ματίας Βάλκιερς  πανηγύρισε αντίστοιχα 2 φορές τη νίκη: 3-1 σετ  1971 και 3-0 σετ το 1987 (και οι δύο κατά της Γιουγκοσλαβίας).

serbia_poland 1

Μοιρασμένες σε νίκες ήταν οι τελευταίες τους μονομαχίες και οι δύο στο φετινό World League. Το Βέλγιο κέρδισε 3-0 σετ στο Νόβι Σαντ, ενώ η Σερβία κέρδισε 3-0 σετ στην Τεχεράνη.
Οι δύο ομάδες πάντως αναμετρήθηκαν επίσης και στο προκριματικό τουρνουά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016, όπου η Σερβία κέρδισε στο Βέλγιο τους αντιπάλους της με 3-1 σετ.